Preskočite na glavni sadržaj

Radiona.org: Radionica DIY 3D printer

Radiona.org poziva sve zainteresirane na radionicu 'DIY 3D printer', pod vodstvom Filipa Kovačića-Popova, koja se održava održati 13. i 14. prosinca, od 12 do 18 sati, u Galeriji Miroslav Kraljević. Prijave za sudjelovanje primaju se do četvrtka, 9. prosinca.
vrijeme: 13.12.2014.
prijava: 09.12.2014
mjesto: Zagreb; Galerija Miroslav Kraljević, Šubićeva 29
url: http://radiona.org
3D printanje pomiče granice mogućnosti u maker svijetu već nekoliko godina.  Sama tehnologija 3D printanja i aditivnog modeliranja postoji preko 40 godina. Tek 2007. godine pokreče se RepRap pokret s idejom homemade i DIY 3D printera dostupnih svima. Ubrzo nastaju mnoge inačice 3d printera kako i različiti pristupi izrade istih. Radionica će vas upoznati s osnovama mehanike 3d printera, izborom dijelova te gdje i kako naći iste. Kroz dva dana radionice polaznici će proći sve od mehanike do elektronike i firmware-e koji su potrebni za funkcioniranje 3d printera. Prvi dan je posvećen čistoj mehanici, 'bear metal' printera.

Linearne vodilice, zupčanici, remeni i remenice su samo neki od pojmova koji će zapaliti sve ljubitelje mehanike. Drugi dan se radi software i elektronika. Pretežno će dominirati tranzistori, motori, napon i amperi, sto će upaliti sve lampice pravih ljubitelja elektronike. Čeka vas uzbudljivo putovanje kroz svijet aditivne proizvodnje. Uz printanje na jednom od homemade printera, posjetitelji se mogu okušati u izradi 3d modela pomoću računala i putem mobilnih uređaja.

Filip Kovačić-Popov dugogodišnji je zaljubljenik u elektroniku i sve što se pokreće na struju. Prvi susreti sa robotikom 2006. godine na Drugim hrvatskim borbama robota. Nakon otkrića robotike kreće u smjeru biomimikrije te 2008. godine završava prvog više nožnog robota (hexapod). Od 2006. do  2009. sudjeluje na većini hrvatskih te nekoliko međunarodnih sajmova inovacija i tehničkih tvorevina. 2011. godine kreće na put u svijet 3D printanja i aditivnih tehnologija. Trenutno studira na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Datum: 13. i 14. prosinca 2014., od 12 do 18 sati.
Broj polaznika: 12-14 max
Ciljana publika: učenici, studenti, umjetnici, wanna be hakeri, dizajneri, programeri, DIY entuzijasti, glazbenici, ljudi svih dobi i profesija.
Prijave za sudjelovanje primaju se do četvrtka, 09.12., u ponoć, na e-mail: radiona.org@gmail.com. Polaznici se mole da napišu nekoliko rečenica o sebi i zašto žele sudjelovati na radionici.

Kotizacija: 100kn članovi Radione, nezaposleni, učenici, srednjoškolci, studenti, umirovljenici / 150kn zaposleni
Polaznicima će biti osiguran sav materijal i alati za rad. Radionica je podjednako namijenjena početnicima, DIY entuzijastima, geekovima i profesionalcima.

Plaćanje radionice iste obavljate na sljedeći način:
– općom uplatnicom (poštom ili e-bankarstvom)
– pod platitelj upišite svoje podatke (ime, prezime i adresu)
– pod primatelj upišite Udruga za razvoj ‘uradi sam’ kulture – Radiona, Kozjačka 41, 10 090 Zagreb
– na račun: IBAN: HR2123600001102369684
– opis plaćanja: uvijek navedite naziv radionice (Radionica ‘DIY 3D printer’)
– kopiju uplatnice donosite prvi dan radionice i predajete voditelju radionice