nagrada

Marko Šošić – nagrada publike 23. Slavonskog Biennala


mjesto: Osijek; Galerija likovnih umjetnosti, Europska avenija 9
organizator: Galerija likovnih umjetnosti

U Galeriji likovnih umjetnosti, Osijek, u petak 25. siječnja, tradicionalno se održao finissage 23. Slavonskog biennalea u sklopu programa. Nagradu publike osvojio je Marko Šošić za rad 'Knjiga snova'.

Sa završetkom izložbe, završilo je i glasanje za Nagradu publike. Glasovi su se primali putem elektronske pošte ili listića u prostoru sve do 23 sata 25. siječnja i nakon prebrojavanja svih pristiglih poruka i ispunjenih listića, proglašenje je slijedilo u ponoć. Nagradu publike na 23. Slavonskom biennaleu posjetitelji Galerije odlučili su dodijeliti autoru Marku Šošiću za rad 'Knjiga snova', ambijentalna instalacija iz 2012. godine.


Rad se sastoji od visećih, dugačkih traka industrijskoj filca u zamračenoj prostoriji, osvijetljene samo UV svjetiljkama. Pomoću ovih svjetiljka vidimo ono što je danju skriveno - scene snova naslikane fosforescentnim pigmentom. Slike koje se sastoje od figurativnih i apstraktnih fragmenata zapisi su iz autorova dnevnika snova. Slikane su neposredno, intuitivno i ciljano, također u mraku. Prolaskom kroz prostoriju, promatrač pomiče trake kao nevidljiva ruka stvarajući svaki put novu sliku, mentalnu i vizualnu, u prostoru koji gubi svoje fizičke granice.

(I.P., 29.01.2013)