izložba

Arhitekt Edvin Šmit – izložba u Osijeku


vrijeme: 30.01.2013. - 06.02.2013.
mjesto: Osijek; Gradske galerije Osijek, Galerija Waldinger, Fakultetska 7 (Tvrđa – kod Vodenih vrata)
organizator: Društvo arhitekata Osijek / Gradske galerije Osijek

Izložba 'Arhitekt Edvin Šmit' otvara se u srijedu, 30. siječnja 2013., u 20 sati, u galeriji Waldinger, Osijek. Šmitova arhitektonska djela, njegove vlastoručne skice, fotografije i nacrti mogu se razgledati do 6. veljače 2013.

Prikazi na izložbi bit će odabrani segmenti iz autorskog opusa Edvina Šmita, iz kojega se posebno ističe proširenje Ekonomskog fakulteta na Kennedyjevom trgu u Zagrebu i Južni ulaz Zagrebačkog velesajma sa zgradom Carinarnice.

Arhitekt Edvin Šmit je rodom iz Osijeka, no njegov profesionalni put čvrsto ga je vezao uz Zagreb i uz Samobor, a privatno se našao u Svetoj Nedjelji, u kući koju je projektirao; fotografije i nacrti kuće također se mogu vidjeti između ostalih prikaza na izložbi. Izložba je početak serije predstavljanja tema o zagrebačkom prostoru te ljudima i procesima koji su ga oblikovali.

'Arhitekt Edvin Šmit poznat je kao predstavnik jedne modernističke generacije hrvatskih arhitekata koji su počeli raditi 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća i koji su se iznimno razvijali prateći trendove u suvremenoj europskoj i svjetskoj arhitekturi.

Ono što je posebno u njegovu opusu to je da je niz najvećih njegovih djela bio vezan uz javne prostore i prostore javnih funkcija i da je na taj način oblikovao urbani prostor i urbani identitet u velikom dijelu Osijeka i njegove regije, ali i u najvećem dijelu grada Zagreba, posebno Velesajma i Novoga Zagreba.' ministrica kulture Andrea Zlatar Violić

Edvin Šmit (1943.-2010.) renomirani je arhitekt koji je iza sebe ostavio niz reprezentativnih objekata. U njegov opus između ostalog spadaju i Sportska dvorana Samobor, južni ulaz Zagrebačkog velesajma, dogradnja Ekonomskog fakulteta u Zagrebu itd.

Rođen 31. svibnja 1943. u Osijeku. Arhitektonski fakultet upisao je 1962. godine, a diplomirao 1968. godine u klasi profesora V. Turine. Od 1969. godine Arhing 2 sudjeluje na izložbama (Zagrebački saloni, Salon arhitekture, biennala Slavonaca, skupne i samostalne izložbe) i dobitnik je brojnih javnih priznanja.

(I.P., 29.01.2013)