Preskočite na glavni sadržaj

Split: Otvorena izložba 'Od stripa do animiranog filma (i natrag)'

Predstavljajući 12 hrvatskih autora koji su svoj rad posvetili stripu i animiranom filmu, 20. studenoga, u splitskoj kinoteci 'Zlatna vrata', otvorena je izložba 'Od stripa do animiranog filma (i natrag)'.
vrijeme: 20.11.2014.
mjesto: Split; Zlatna vrata
Producent izložbe Slave Lukarov je rekao kako se radi o izložbi mlađe generacije i autorima koji rade na dva polja, odnosno da imaju stripovska izdanja i animirane filmove.

'Na ovoj izložbi su izložene po dvije table stripa i jedan animirani film od svakog autora jer smo bili limitirani prostorom i financijama. Time smo dali presjek njihovog djelovanja', rekao je Lukarov. Među autorima čiji su radovi izloženi su Dubravko Mataković, Dinko Kumanović, Marko Dješka, Matija Pisačić, Krešimir Zimonić, Dušan Gačić, Danijel Žeželj, Marko Maštrović, Milan Trenc, Darko Kreč, Ivana Guljašević, te Irena Jukić-Pranjić.
 
Na izložbi koja je otvorena do subote nema autora iz Splita.

Inače, prvi hrvatski strip 'Vjerenicu Mača' 1935. godine je nacrtao Andrija Maurović, a 24 godine kasnije je nastao prvi umjetnički animirani film. Radi se o 'Velikom mitingu' braće Norberta i Waltera Neugebauera koji su svoj pečat dali i u stripovskom stvaralaštvu. Iako radovi pionira stripa i animacije, kao ni radovi nezaobilaznih Borivoja Dovnikovića Borde ili Nedeljka Dragića, ovaj put nisu zastupljeni na izložbi, organizatori ih spominju da bi se dobila što šira slika o vrijednosti i ulozi koju su ta dva medija imala i još uvijek imaju u hrvatskoj kulturi.
(Hina)