izložba

AfriKA – Karlovčani u Africi u drugoj polovini 19. i početkom 20. st.


vrijeme: 25.01.2013. - 30.04.2013.
mjesto: Karlovac; Galerija Vjekoslav Karas, Ljudevita Šestića 3
organizator: Gradski muzej Karlovac

U Galeriji Vjekoslav Karas u Karlovcu, povodom Noći muzeja, u petak, 25. siječnja, otvara se izložba 'AfriKA – Karlovčani u Africi u drugoj polovini 19. i početkom 20. st.'. Izložba se može razgledati do 30. travnja.

Izložbom će se po prvi put zajednički prikazati aktivnosti onih Karlovčana (i naturaliziranih) koji su različitim krajevima Afrike putovali u periodu od 1853. do 1902. godine, te impresionirani viđenim pokušali približiti kulturu i život afričkih domorodačkih plemena Europljanima kroz svoje dnevničke zapise, crteže, predavanja, novinske članke, zemljopisne karte te predmete koje su marljivo sakupljali i poklanjali muzejima (karlovačkom, požeškom, zagrebačkom, ljubljanskom, ali i bečkom te berlinskom). Radi se o slovenskom puškaru Jakovu Šašelu, bratićima Napoleonu Lukšiću i Janku Mikiću, Požežaninu Dragutinu Lermanu te braći Mirku i Stevi Seljanu.

Razlozi njihovih putovanja u Egipat, Nubiju, Sudan, Kongo, Etiopiju… su različiti: misionarski sa ciljem širenja vjere, romantično-altruistički sa ciljem širenja 'prosvjete u zabite krajeve', sudjelovanja u ekonomskoj eksploataciji, avanturistički…

Ovom će se prilikom predstaviti dio njihovih zbirki, te pokušati pronaći razlog zašto je Karlovac taj koji u drugoj polovini 19. st. utemeljuje i daje najveći prilog hrvatskoj afrikanistici. U realizaciji izložbe pripomogli su i brojni suradnici - posuditelji Slovenski etnografski muzej iz Ljubljane, Etnografski muzej iz Zagreba, Gradski muzej Požega, Državni arhiv Karlovac, te dr. sc. Marko Frelih, te dr. sc. Alexander Lopašić, Kinoklub Karlovac i Videodružina Gimnazije s voditeljicom prof. Sandrom Živanović. Autorica izložbe je mr. sc. Sanda Kočevar, prof. viši kustos, likovni postav izložbe oblikovala je dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović, a vizualni identitet izložbe grafička dizajnerica Sandra Bolfek i akademski slikar Mladen Bolfek. Posjetitelje Noći muzeja očekuju i besplatni prigodni suveniri.

Nakon otvorenja izložbe slijedi predavanje arheologa Marka Freliha iz Slovenskog etnografskog muzeja pod nazivom 'Misija staklenih perlica u 18.30 sati', u 19.15 sati započeti će predavanje etnologa Alexandera Lopašića iz Sveučilišta u Readingu, Velika Britanija, Karlovac i dva istraživača Afrike. Nakon 20.15. Dyalli - Udruga za kulturnu suradnju i promicanje afričke kulture u RH predstaviti će Naš mali Afro Bend, plesačice, plesne radionice za djecu, a učenici Mješovito industrijske škole iz Karlovca prikazat će izradu tradicionalnih afričkih frizura. Tijekom noći za sve zainteresirane biti će osigurano stručno vodstvo po izložbi i prigodna prodaja muzejskih publikacija i zemljopisnih slagalica.

U zgradi muzeja na Strossmayerovom trgu 7 program će započeti iz glazbu atmosfere u izvedbi karlovačkog pijanista Ognjena Gravore. Posjetitelji će uz stručno vodstvo moći razgledati stalni postav muzeja na prvom katu, a u izložbenom prostoru u potkrovlju izložbu Osnutak i djelovanje galerije slika grada Karlovca (1945-1954) otvorena 18. prosinca 2012. godine.

Izložbom su predstavljeni rezultati arhivskog istraživanja, a izloženi su uporabni predmeti predmeti, dokumenti, tiskovine i umjetnička djela iz zbirki Gradskog muzeja Karlovac i Moderne galerije iz Zagreba. Galerija slika grada Karlovca, osnovana 12. srpnja 1945. godine, prva je osnovana galerijska ustanova u Hrvatskoj poslije Drugoga svjetskog rata. Bavila se sabiranjem, popisivanjem i čuvanjem uglavnom slikarskih djela te izložbenom aktivnošću vezanom za prikupljenu umjetničku zbirku i suvremenu likovnu produkciju nastalu u Karlovcu.

U 20.00 sati u maloj dvorani će započeti predavanje istaknutog povjesničara filma Daniela Rafaelića pod nazivom Od NDH do NRH - 1945. na filmu s projekcijom filma 'Oslobođene Zagreba' Branka Marjanovića. U 21.00 sat će nastupiti pijanist Ognjen Gravora i gitarist Boris Dugi – Novački / Zamba. Posjetitelji će uz slatkiše dobrodošlice moći po povoljnijoj cijeni kupiti muzejske publikacije.

(I.P., 25.01.2013)