Preskočite na glavni sadržaj

Akcijska ratna drama 'Broj 55' od 20. studenog u kinima

Akcijska ratna drama 'Broj 55' Kristijana Milića, utemeljena na istinitom događaju iz Domovinskog rata kada je skupina hrvatskih branitelja upala u neprijateljsku zasjedu u selu Kusonje, svečanu će premijeru imati u srijedu, 19. studenoga u Zagrebu, što je najava za njegovu distribuciju diljem Hrvatske koja počinje dan kasnije.
vrijeme: 19.11.2014.

Uz podnaslov i poruku "Nema predaje!", film prati skupinu hrvatskih vojnika koji improviziranim oklopnim vozilom vlastite izrade ulaze u selo za koje misle da je napušteno, no ubrzo upadaju u zasjedu. Prisiljeni su potražiti zaklon u kući na broju 55, gdje se odvija njihova bespoštedna borba s pobunjenim Srbima, JNA i srpskim specijalcima koji su ih okružili. Iako je ishod borbe poznat, a i nazire se već prvom scenom s početka filma, do njegova kraja napeto se iščekuje proboj njihovih suboraca koji ih nastoje spasiti.

Film je žanrovski opisan kao akcijski ratni film i obiluje uvjerljivim akcijskim scenama koje ne jenjavaju do samoga kraja, no to je i snažna, emotivna drama o skupini koja pokušava izdržati zajedno u goloj borbi za život. "Takav film automatski se stavlja u akcijski žanr jer ima puno više pucnjave nego što smo navikli za hrvatski film, ali mogao bi se svesti pod nekoliko žanrova. Filmovi uvijek mogu ići u nekoliko smjerova, a oni kvalitetni imaju više slojeva", rekao je redatelj Kristijan Milić u razgovoru za Hinu.

Kao i Milićev raniji uradak "Živi i mrtvi" film "Broj 55", ima jaku antiratnu poruku. "Svaki ratni film koji se trudi biti objektivan i uvjerljiv automatski je antiratni, kad ljudi vide sve te stvari, osobito u ovom filmu koji je rađen po istinitom događaju, on ne može biti drugo nego antiratni", naglasio je.

Milić kaže kako im je bilo najvažnije napraviti film o ljudima koji su dali svoje živote za nas, "to nam je bio jedan od početnih stavova jer se kod nas već pomalo počelo zaboravljati da su oni uopće postojali, a s druge strane bili smo svjesni da ako idemo u objektivan prikaz da će proizaći i druge stvari".

Premda se temelji na stvarnom događaju i kraj filma donosi posvetu dvadesetorici hrvatskih vojnika koji su poginuli u rujnu 1991. u toj akciji, priča nije doslovna, ali je izazvala dobre reakcije obitelji, prijatelja i suboraca stradalih vojnika koji su u rujnu bili na posebnoj premijernoj projekciji u Pakracu.

"Bilo je stvarno potresno gledati film s njima i pao mi je kamen sa srca nakon što su mi rekli da im je dobar, za sve drugo bilo mi je svejedno", rekao je Milić. U publici su tada bile obitelji vojnika, roditelji, brat jednog od poginulih branitelja, i Zorica Posarić, majka jednog od njih koja je stradala na drugu obljetnicu tog događaja i polaganja vijenaca kod kuće, ostavši pritom trajni invalid od postavljene mine, dodao je.

Film je nedavno prikazan i u okviru okruglog stola na HRT-u, na kojemu su pojedini predstavnici braniteljskih udruga zamjerili, među ostalim, da se ne prikazuju vrijednosti zbog kojih se išlo u rat, kao i krunice te jasne oznake neprijateljskih vojski. Milić smatra da te kritike ne stoje i da je moguće da je projekcija bila loša pa nisu dobro vidjeli, jer su oznake vidljive, "zvijezde petokrake su na neprijateljskim kapama, a krunice na dečkima". Mnogi od nas koji smo radili na filmu i sami smo bili u ratu, znamo da je krunica bila dio svega, napomenuo je.

Milić je svjestan da je gotovo nemoguće snimiti film o tako osjetljivoj temi, a da svi budu zadovoljni. "Ne mora se film svima svidjeti, nekome će biti dobar, nekome loš, to je normalno i kod puno boljih filmova, pa i ja kao gledatelj kritiziram druge filmove", kazao je.

U filmu glume Goran Bogdan, Alan Katić, Marko Cindrić, Dražen Mikulić, Marinko Prga, Darko Milas, Jan Kerekeš, Slaven Španović, Alen Liverić, Ivan Ožegović, Samir Vujčić, Hrvoje Vladisavljević, Slaven Knezović, Asim Ugljen.

Milićev film, nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije, bio je apsolutni pobjednik ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala na kojemu je premijerno prikazan, osvojivši osam Zlatnih arena, među kojima su i one za najbolji film, režiju i scenarij Ivana Pavličića. Zlatne Arene dobili su i Ana Bulajić Črček za masku, Branko Repalust i Kristijan Mršić za specijalne efekte, Vedrana Rapić za kostimografiju, Damir Gabelica za scenografiju i Veljko Segarić za montažu. (Hina)