Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Jannisa Kounellisa u zagrebačkoj Laubi

Kuća za ljude i umjetnost Lauba ugostit će u studenom Jannisa Kounellisa, međunarodno priznatog slikara, kipara i performera, kojega će se u Zagrebu predstaviti na izložbi koja se otvara 25. studenoG, instalacijom 'Bez naziva (jedra)', prvi put predstavljenom prije dvadesetak godina na Venecijanskom bijenalu.
vrijeme: 25.11.2014.
mjesto: Zagreb; Lauba, Baruna Filipovića 23a
url: http://www.lauba.hr
Radovi Jannisa Kounellisa, umjetnika svjetskog glasa i bogate inozemne karijere, dio su brojnih privatnih i muzejskih kolekcija, a on je izlagao u svim vodećim svjetskim galerijama i muzejima, najavljeno je iz zagrebačke galerije Lauba.

'Jedra koja čine ovo umjetničko djelo zapravo su devet fragmenata starih ribarskih brodova koji su u prošlosti plovili Sredozemnim morem, prepričavajući povijest onih naroda koji su vlastiti identitet izgradili polazeći od putovanja tim morem, razmjena i miješanja među narodima', ustvrdio je likovni kritičar i kustos Ludovic Pratesi u najavnom tekstu.

Po njegovim riječima, duboko značenje djela jest jedna vrsta simboličkog i opipljivog labirinta, u kojem se može izgubiti, ponovno se pronaći, nastavljati iznova perceptivno putovanje, te u kojem se povijest naroda isprepleće s mitologijom, a materijalna kultura integrira u scenski prikaz ideje putovanja. 'Kounellisov labirint od jedara predstavlja igru tereta koji podliježe prirodnoj sili teže, opirući se međutim perspektivnoj i perceptivnoj linearnosti jedne jedine točke gledišta', ocijenio je.

Jannis Kounellis (1936.) jedan je od najvažnijih talijanskih predstavnika 'arte povera'. Rano djetinjstvo proveo je u rodnoj Grčkoj, a svoj umjetnički put počinje 1956. kada sa suprugom Effie seli u Rim gdje oboje upisuju tamošnju likovnu akademiju Accademia di Belle Arti. U Grčku se ne vraća sljedećih dvadeset godina unutar kojih, kako i sam objašnjava, 'napušta bizantsku tradiciju i prihvaća renesansu'. Prvu izložbu imao je kao 24-godišnjak u jednoj od najprestižnijih galerija u Rimu, Galleriji della Tartaruga gdje izlaže svoje akcijske slike i pjesme. Od kraja šezdesetih za instalacije i performanse koristi prirodne materijale i elemente poput ugljena, čađe, vatre, drveta i cvijeća, a 1969. je izložio dvanaest živih konja u Galleriji l'Attico u Rimu, čime je započeo seriju prostornih instalacija. Od 1972. do 1982. je sudjelovao na Documenti 5-7 u Kaselu, tijekom sedamdesetih i osamdesetih izlaže u vodećim svjetskim muzejima među kojima su Stedelijk Van Abbemuseum u Eindhovenu, Obra Social - Caja de Pensiones u Madridu, Whitechapel Art Gallery u Londonu, Staatliche Kunsthalle u Baden-Badenu, Musee d'Art Contemporain u Bordeauxu, Museum of Contemporary Art u Chicagu te Musee d’Art Contemporain u Montrealu.

Od 2000. je dodao arhitektonski rječnik svojim instalacijama stvarajući prostorne labirinte u izložbenim prostorima, a u posljednjih dvadesetak godina njegove najveće izložbe održane su u Galleria Nazionale d’Arte Moderna u Rimu (2002.), Museo d’Arte Contemporanea Donnaregina u Napulju (2006.) te u Neue National Galerie in Berlin (2008). Živi i radi u Rimu.

Izložba u Laubi bit će otvorena do 4. prosinca. Organizirana je u suradnji s Talijanskim kulturnim institutom u Zagrebu i Narodno sveučilište u Trstu, a Kounellisova instalacija u Zagreb je došla iz Kotora.
(Hina)