Preskočite na glavni sadržaj

Petra Vugrinec - Spomenici Joze Kljakovića u Zagrebu

U sklopu programa 'Umjetnička baština u sklopu mladih znanstvenika', u srijedu, 19. studenoga, u 18,30 sati, u prostoru Društva povjesničara umjetnosti, održava se predavanje Petre Vugrinec 'Spomenici Joze Kljakovića u Zagrebu'.
vrijeme: 19.11.2014. 18,30
mjesto: Zagreb; DPUH, Preradovićeva 44
url: http://www.dpuh.hr
Jozo Kljaković (Solin, 10. ožujka 1889. – Zagreb, 1. listopada 1969.) javnosti je poznat kao slikar fresaka u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu. Osim ovog monumentalnog ciklusa izveo je i niz drugih, manje poznatih zidnih oslika u Zagrebu o kojima će biti govora na predavanju. Kao najmjerodavniji umjetnik za fresko tehniku i monumentalne figuralne kompozicije u našoj sredini, Kljaković dobiva mnoge narudžbe koje i danas svjedoče o njegovoj likovnoj nadarenosti.

Tada već arhaičan medij – freska – u Kljakovića pronalazi svjež i nov dekorativan, ali rječit izraz, koji na suvremeni način progovara o vječnim temama: vjeri, moralu, radu i obitelji – stalnim Kljakovićevim preokupacijama. Koliko je bio u suglasju s vremenom, koliko pod utjecajem velike figure Ivana Meštrovića, svog prijatelja i sudruga bitno je u segmentu ukupne procjene Kljakovićeva djela, međutim iznalazak osobnog likovnog jezika, prepoznatljive ikonografske matrice te stilsko-formalnog izraza unutar tradicionalne i iznimno zahtjevne slikarske tehnike affresca elementi su kojima je Kljaković uvelike zadužio domaću povijest umjetnosti.
 
Petra Vugrinec zaposlena je kao kustosica u Galeriji Klovićevi dvori od 2001. godine. Koautorica je retrospektivnih izložbi slikara Joze Kljakovića i Roberta Auera te studijske izložbe Alegorija i Arkadija – antički motivi u umjetnosti hrvatske moderne. Doktorska je kandidatkinja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tema doktorske disertacije je Simbolizam u hrvatskom slikarstvu.