Preskočite na glavni sadržaj

7. Marš solidarnosti - Trešnja je crvena!

'Trešnja je crvena!', ovogodišnji, sedmi po redu marš Mreže antifašistkinja Zagreba (MAZ), održava se u subotu 22. studenog. Okupljanje započinje u 11:30 ispred Zapadnog kolodvora odakle se točno u podne kreće na edukacijsko-revolucionarnu šetnju dijelom Trešnjevke.
vrijeme: 22.11.2014. 11.30
mjesto: Trešnjevka, Zagreb
url: http://maz.hr/

Posjetit će se mjesta značajna za ilegalnu aktivnost pokreta otpora na Trešnjevci za vrijeme Drugog svjetskog rata, preživjeli spomenici tome dobu ali nekadašnji skvot i poprište borbi između punkera i skinsa krajem 90-ih. Ruta marša predviđa i posjet uništenoj tvornici Vesna kao i stadionu NK Zagreba u Kranjčevićevoj gdje djeluje jedna od rijetkih antirasističkih i antihomofobnih navijačkih skupina. Kolona marša proći će i kroz  ulicu u kojoj je nekoć živjela najveća koncentracija pjesnika i pisaca u Hrvatskoj te kroz jedno od najljepše urbaniziranih naselja u gradu – naselje Prve hrvatske štedionice, nekadašnje kino Triglav… Posljednja točka bit će Centar za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka), gdje organizatori najavljuju tribinu o temama naznačenim tijekom marša na kojoj će gostovati Vedran Gračan, skvoter i aktivist, Ivan Butorac, predsjednik Vijeća gradske četvrti Trešnjevka sjever i Iva Zenzerović iz Centra za mirovne studije čiji se prostor nalazi na Trešnjevci. Sudionike marša očekuje i raznovrsan zabavni program, uključujući i nastup zbora pulske zadruge Praksa.

Mreža antifašistkinja Zagreba udruga je koja djeluje više od deset godina na području samog grada. Kroz organizaciju javnih okupljanja, tribina i društvenih događanja problematiziraju teme zanemarene u javnom prostoru, čime se uz ulične akcije, poput uklanjanja fašističkih obilježja s gradskih ulica, promiče antifašističko naslijeđe kao živa praksa i iskazuje otpor povijesnom revizionizmu. Rad Mreže antifašistkinja Zagreba podrazumijeva proizvodnju znanja, kao i stvaranje fizičkog mjesta okupljanja različitih organizacija i pojedinaca u želji za što čvršćim i intenzivnijim povezivanjem, umrežavanjem i stvaranjem prostora društvenosti.