izložba

Poplava u Zagrebu 1964. - 2004.


vrijeme: 24.10.2004. - 24.11.2004.otvorenje u 12 sati
mjesto: Zagreb, Muzej grada Zagreba, Opatička 20
organizator: Muzej grada Zagreb

U Muzeju grada Zagreba, u nedjelju, 24. listopada o.g. u podne, na dan elementarne nepogode, otvara se fotografska izložba u povodu 40-e godišnjice poplave u Zagrebu. Izložba će prezentirati stotinjak fotografija, čije autorstvo potpisuju fotografski majstori Jerko Bilać, Alojz Boršić, Zvonimir Grčman, Ivan Grgić, Vladko Lozić, Ivan Medar, Drago Rendulić, Šime Radovčić i Josip Vranić.

Autor izložbe: Zdenko Kuzmić, muzejski savjetnik
Dizajn izložbe: arhitekt Željko Kovačić

Godina 1964. ostala je u pamćenju Zagrepčana po velikoj katastrofi koju je, nažalost, prouzročila njima toliko draga rijeka Sava. Ova izložba nije samo dokument jedne od najvećih nepogoda koja je u pisanoj povijesti snašla Zagreb, nego je i svjedočanstvo koje u mnogočemu može odgovoriti na neka pitanja - kako to da vodena stihija, harajući vrlo napučenim područjima relativno velikoga grada nije izazvala ozbiljniju paniku stanovništva i kako to da, bez obzira na njezinu snagu, nije bilo više ljudskih žrtava? Događaji koji su se zbili u kritičnoj noći od nedjelje na ponedjeljak i u kritična dva dana poslije toga, odnosno od 25. do 27. listopada, svjedoče o organiziranim naporima žitelja grada u nastojanjima da se spasi sve što se spasiti moglo.

U naporima da se dobije ova bitka učinjeno je gotovo sve, ali u jutarnjim satima ponedjeljka dogodilo se ono čega su se svi pribojavali - vodena stihija prerasla je u gradsku katastrofu, u «more» koje je povuklo u smrt 17 ljudskih života, u hladne i surove grobove; upravo njima posvećujem ovu izložbu s čijim se ugaslim životima u nepovrat izgubila sva intima i ljepota njihovih možebitnih budućih obiteljskih života, ali i našem ranjenom Zagrebu i njegovim postradalim građanima, koji su nepokolebljivom vjerom u sebe i međusobnom pomoći smogli snage pokrenuti novu stranicu u životu svojega grada vitalnošću toliko vrijednom koje se i mi danas ne usuđujemo ne sjetiti s dubokim poštovanjem.

Zdenko Kuzmić


Izložba se može razgledati do 24. studenog o.g.