Preskočite na glavni sadržaj

Dan Perjovschi: Zagreb Report

Dan Perjovschi: Zagreb Report
U Galeriji Prozori, od 17. studenog, gostuje rumunjski umjetnik Dan  Perjovschi. Otvorenje izložbe pod nazivom 'Zagreb Report', održava se  petak, 21. studenog, u 19 sati, a u 18 sati, umjetnik će govorit o svom radu. Rad će se moći vidjeti do 5. prosinca.
vrijeme: 21.11.2014.
mjesto: Zagreb; Galerija Prozori, Zapoljska 1
url: http://www.kgz.hr
Kroz određeni vremenski interval ponašam se kao reporter te sve podatke koje sam u tom periodu sakupio na određenom mjestu transponiram u slike. Izvor mojih crteža kratko je i nepretenciozno istraživanje na licu mjesta, razgovori s ljudima, posjeti različitih lokacija, obilazak grada, istraživanje alternativnih i mainstream medija, interneta i novina. Privatne, lokalne i globalne teme aktualne u periodu kada gradim instalaciju konstituirat će teksturu izložbe.

Ako postoji neka središnja priča u tom trenutku (lokalna ili globalna), ona će postati srž izložbe. Moji su crteži „intelektualni grafiti“, gotovo crtići, gotovo art-brut, ali nijedno od toga. Takav jezik konceptualni je i politički izbor s namjerom da premosti rascjep prema širokoj publici i posjetitelju pruži osjećaj da može napraviti to isto. Crteži sa snagom umjetničke izjave, dubokih tema kao i oni površni i smiješni stapaju se u zamršenu fresku. Arhitektura prostora određuje veličinu crteža, debljinu linije i popunjenost površine.

Moji crteži su privremeni, stoga ne trebaju vremensku potvrdu i mogu biti pogrešni. Polaze od određene teme – lokalne ili globalne – prema općem razumijevanju i apstrakciji. Služe se humorom. Nisu cinični, već empatični, osmišljeni da stvaraju mostove razumijevanja i da posjetitelji prepoznaju vlastite misli. Moji su crteži Gedangenbild. Radim bez plana izuzev nekoliko općih ideja temeljenih na fluidnom istraživanju i prethodnom znanju o zemlji, gradu i njihovoj relaciji s ostatkom svijeta. Projekt raste kao jazz improvizacija s trajnim i stalnim estetskim i konceptualnim feed backom. Trenutak početka, trenutak je kada prvi put dođem na mjesto, a završetak je otvorenje. Radim sam. Nemam asistenta, tehničara ni direktora. Dan Perjovschi

Dan Perjovschi rođen je 1961. godine u Sibiu u Rumunjskoj. Njegove samostalne izložbe uključuju Unframed, Kiasma Helsinki 2013.; News from the Island, Reykjavik Art Museum, 2012.; Not over, MACRO, Rim, 2011.; Late News, Royal Ontario Museum, Toronto, 2010.; What Happen to US?,MoMA, New York te I am not Exotic I am Exhausted, Kunsthalle Basel, 2007.; The Room Drawing, Tate Modern, London; On the Other Hand, Portikus, Frankfurt i First of May, Moderna Museet Stockholm, 2006; i Naked Drawings, Ludwig Museum, Köln, 2005. Sudjelovao je na brojnim značajnim manifestacijama kao što su: Sao Paolo Biennial 2014., Paris Triennial 2012., Dublin Contemporary 2011., Lyon Biennial 2009., Sydney Biennial and Fifth Floor at Tate Liverpool 2008., The Magelanic Cloud, Pompidou Paris, Venice Biennial i Moscow Biennial 2007. i the 9th Istanbul Biennial 2005. Dobitnik je nagrade George Maciunas 2004. i ECF Princess Margriet 2013. (s Liom Perjovschi). Živi i radi u Bukureštu i Sibiu u Rumunjskoj.