Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Renate Poljak u Montrealu

U dva montrealska izložbena prostora, galerijama Occurrence i Optica, od 15. studenoga, održava se samostalna retrospektivna izložba umjetnice Renate Poljak. Dio izložbe u galeriji Optica otvoren je do 20. prosinca, dok se drugi dio, u galeriji Occurrence, može pogledati do 15. siječnja.
vrijeme: 15.11.2014.
mjesto: Montreal;
url: http://occurrence.ca
Ovom prilikom Poljak se po prvi puta predstavlja kanadskoj publici, selekcijom radova u mediju filma, videa, fotografije i site-specific instalacije. Izložba je podijeljena u dva dijela: selekcija u galeriji Optica, nazvana Velika očekivanja, okuplja radove koji elaboriraju feminističkuproblematiku, pitanja identiteta, memorije te individualnih i socijalni konflikata u suvremenom društvu.

Prezentacija u galeriji Occurrence nosi naziv Neprecizna sjećanja i donosi radove koji istražuju različite probleme društva u tranziciji (transformacije njegovih raznovrsnih segmenata, pojam socijalne amnezije i relativiziranje društvenih i etičkih vrijednosti), kao i ideologije, političke programe, memoriju i povijest, te načine na koje oni bivaju formirani, diseminirani i bilježeni.

Renata Poljak, hrvatska umjetnica srednje generacije, u svojim radovima isprepliće medije fotografije, videa, filma, instalacije i performansa. Umjetnica koristi slike snažnih metaforičkih potencijala, koje se referiraju na političke, ekonomske i socijalne fenomene od ranih 1990-tih pa sve do danas- kako na području Hrvatske (gdje Poljak živi i radi), tako i u široj Evropskoj regiji. Za koncipiranje i produkciju svojih radova Poljak upotrebljava elemente autobiografije, naraciju u prvom licu, arhivske i dokumentarne materijale, kao i društvene situacije i pojave koje svakodnevno susreće, izolira te transformira u kompleksne i intrigantne motive. Kustosica izložbe: Željka Himbele

Renata Poljak diplomirala je na ALU u Splitu kao profesorica likovne kulture, a postdiplomski studij završava na Likovnoj akademiji École Régionale des Beaux-Arts u Nantesu, Francuska. Njeni su radovi izlagani u sklopu mnogobrojnih samostalnih i međunarodnih izložbi, te filmskih festivala i programa. Poljak je dobitnica brojnih nagrada, uključujući nagradu za kratki film Golden Black Box Short Award na berlinskom festivalu Balkan Black Box Festival, godišnju nagradu Ženskog umjetničkog centra Elektra u Zagrebu, te nagradu na Festivalu Dokumentarnog Mediteranskog filma, Široki Brijeg. Film Velika očekivanja dobio je i nagradu za najbolji film u domaćoj konkurenciji na 4. Filmskom Festivalu u Taboru, a Splitski Salon 2011. nagrađuje njezin video rad Režiranje glumaca / Režiranje uvjerenja, koji je dobio i nagradu T-HT natječaja u Muzeju suvremene umjetnosti (2012).  2010. Godine umjetnica izlaže na Rennes Bijenalu, a selekcija njenog opusa prikazana je u Centru Georges Pompidou u Parizu (filmski i video radovi), te u Carusselu muzeja Louvre u Parizu, u okviru Paris Photo 2010. Njezine najrecentnije samostalne izložbe održane su u Art in General, New York (2008), Galerie Artopia, Milano (2009) i Puli, Novigradu i Poreču (simultane izložbe Tri poglavlja, 2011). U jesen 2012. Renata Poljak izlagala je u sklopu projekta Festivala hrvatske kulture u Marseillu, dok je selekcija njenih filmova bila prikazana samostalno i u Palais de Tokyo u Parizu. Samostalna izložba ove umjetnice, održana 2013. u galeriji Stephan Stoyanov u New Yorku  uvrštena u selekciju “The Best January Exhibitions in New York” jednog od najpoznatijeg i najcjenjenijeg njujorškog tjednika The Village Voice, kao jedna od tri najbolje izložbe koja se mogla pogledati u New Yorku.