Preskočite na glavni sadržaj

6. festival o pravima djece

6. festival o pravima djece
Šesti po redu Festival o pravima djece održat će se od 17. do 22. studenoga u Zagrebu - gradu domaćinu te Splitu – gradu partneru, u kojima će se prikazivati brojni filmski naslovi različitih žanrova. U fokusu ovogodišnjeg Festivala je osvještavanje o nasilju nad djecom, a nadovezuje se na rujansko UNICEF-ovo globalno izvješće o istoj temi pod nazivom 'Pred našim nosom'.
vrijeme: 17.11.2014.
mjesto: Zagreb, Split, Dubrovnik, Varaždin, Osijek, Slavonski Brod, Rijeka, Šibenik, Zadar i Vukovar
url: http://www.festivalopravimadjece.org/

Uz Zagreb i Split, filmovi će se prikazivati u još 8 gradova diljem Hrvatske - Dubrovniku, Varaždinu, Osijeku, Slavonskom Brodu, Rijeci, Šibeniku, Zadru i Vukovaru. Po prvi puta Festival ima i zemlju partnera – Bosnu i Hercegovinu.

Program ovogodišnjeg Festivala predstavili su: Tatjana Aćimović, umjetnička direktorica Festivala o pravima djece, Gorana Dojčinović, voditeljica komunikacija UNICEF-a Hrvatska, Vera Robić - Škarica, tajnica Hrvatskog filmskog saveza, Maja Flego, savjetnica Ureda pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske te Goran Grgić, glumac i narator u video-deskripcijama filmova za slijepe i slabovidne osobe.

“Središnji dio Festivala i ove godine rezerviran je za stvaralaštvo djece i mladih, točnije za kratke filmove – igrane, dokumentarne i animirane – koje stvaraju u svojim filmskim družinama i klubovima tijekom godine. Zajedničko im je to da na izravan ili neizravan način progovaraju o njima samima, njihovim životima, pogledima, stavovima, problemima, rješenjima – iskreno i otvoreno”, zaključila je Tatjana Aćimović, umjetnička direktorica, u ime organizacijskog tima Festivala.

Nakon predstavljanja, u velikoj dvorani kina Tuškanac održana je projekcija nagrađivanog nizozemskog srednjoškolskog filma „Jel ti žao“ (eng. „Regret“), a potom je uslijedila panel rasprava učenika zagrebačkih srednjih škola na temu vršnjačkog zlostavljanja. Raspravu je moderirala Blaženka Leib, a u raspravi su uz učenike zagrebačkih gimnazija i srednjih škola sudjelovali savjetnici iz Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu te UNICEF-ova ambasadorica Maja Vučić.

Za vrijeme trajanja Festivala, od 17. do 22. studenoga, diljem Hrvatske održat će se niz različitih programa – matineja za osnovne i srednje škole u kinima Cinestar, dok će se u Zagrebu i Splitu prikazivati i kratki filmovi djece iz BiH. Također, u ova dva grada prikazivat će se i večernji program s nagrađivanim filmovima “Natjecanje: Uspon do zvijezda” (r. Martin Miehe Renard, prikazan na Berlinaleu 2014.), “Violet” (r. Bas Devos, dobitnik velike nagrade Generation 14+ na ovogodišnjem Berlinaleu), te “Crna ptica” (r. Jason Buxton, proglašen najboljim kanadskim debitantskim filmom na Toronto International Film Festivalu 2012. godine).

Program festivala dostupan je na službenoj web stranici festivala – www.festivalopravimadjece.org, a sve aktualnosti mogu se pratiti i na Facebook stranici www.facebook.com/festivalopravimadjece.

Festival zajedno organiziraju UNICEF, udruga Alternator, Hrvatski filmski savez, Ured pravobraniteljice za djecu, u suradnji s Blitz Cinestarom te Gradom Zagrebom i Gradom Splitom, uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra te brojnih drugih partnera.