Preskočite na glavni sadržaj

3. međunarodni festival arheološkog filma u Splitu

3. međunarodni festival arheološkog filma u Splitu
Treći Međunarodni festival arheološkog filma održat će se u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika 6. i 7. studenoga 2014. Na bijenalnom festivalu na kojem su svi programi besplatni za publiku bit će prikazano 17 filmova iz 10 zemalja, a sudjelovat će i brojni gosti i autorski timovi filmova u konkurenciji.
vrijeme: 06.11.2014.
mjesto: Rotterdam, The Netherlands
url: http://www.filmfestivalrotterdam.com/

U natjecateljski program uvršteni filmovi arheološke tematike iz Hrvatske, Francuske, SAD, Grčke, Belgije, Njemačke, Poljske, Irana, Italije i Slovenije bave se vrlo raznolikim i zanimljivim temama. Da arheologija nije dosadna znanost iz prašnjavih kabineta i knjiga pokazat će filmovi poput  njemačkog Velika igra – arheologija i politika u doba kolonijalizma, koji govori o arheolozima skupljačima kulturnih bogatstava nekadašnjih kolonija i opskrbljivačima europskih muzeja u kojima pokradena bogatstva stoje i danas. O manje poznatim dostignućima arheologije svjedoči francuski film  

Oživljavanje izumrlih vrsta,  globalno znanstveno istraživanje o DNK sekvencioniranju i biomolekularnom kloniranju koje objašnjava kako se znanstvenici diljem svijeta  međusobno natječu tko će prvi oživjeti bića iz prošlosti. Daleko od znanstvene fantastike, tri znanstvenika imaju misiju ovaj san učiniti stvarnošću. Od laboratorija MIT do onih u Kyotu, mogućnosti postoje: više se ne postavlja pitanje ‘ako’ nego ‘kada’.

Neronova ludost, film koji govori o suludo ambicioznim arhitektonskim projektima poznatog rimskog cara na upravo završenom festivalu arheološkog filma u Bordeauxu ovjenčan je posebnom nagradom žirija, a njegov autor Paul Rambaud (koji na MFAF-u uz nagrađeni film ima još jedan u konkurenciji), bit će gost Festivala.    

O prvom kotaču na svijetu pronađenom pored Ljubljane starom 5200 godina govori slovenski dokumentarac Odiseja 5200 - kotač koji je pokrenuo svijet, dok se Prapovijest Uskršnjeg otoka bavi novotkrivenim uzrocima propasti drevne civilizacije. Sve to samo je dio zanimljivih tema kojima se bave u program uvršteni filmovi, a održat će se i dva predavanja.

Frederic Mougenot, kustos Zbirke predmeta za kućnu upotrebu u poznatom Muzeju europskih i mediteranskih civilizacija, MuCEM u Marseilleu, gradu Europskoj prijestolnici kulture 2013., govorit će o ovom izuzetnom muzeju, dok će Rujana Jeger poznata spisateljica čija je struka zapravo arheologija održati predavanje na neobičnu temu Psi u srednjem vijeku.
Međunarodni žiri festivala radit će u sastavu Diana Nenadić, filmska kritičarka, predsjednica, dr.sc.Tonći Burić, muzejski i znanstveni savjetnik (MHAS), Boris Poljak, filmski snimatelj i redatelj, dr.sc.Brian Willems, docent na filozofskom fakultetu u Splitu, Jasen Boko, dramaturg i novinar, a odlučit će na kraju o tri festivalske nagrade, replike skulpture Vaska Lipovca Hrvatski kralj.I publika će svojim glasovima odabrati najbolji film u konkurenciji.

Program u četvrtak i petak započinje u 16,30 sati, u prostoru splitskog Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika.