Preskočite na glavni sadržaj

Razgovor u kut, okrugli stol u povodu izložbe Julija Knifera

U srijedu, 29. listopada, u 17 sati, u Dvorani Gorgona, održava se 'Razgovor u kut', okrugli stol u povodu izložbe Julija Knifera.
vrijeme: 29.10.2014. 17,00
mjesto: Austria
url: http://www.meandar.hr
Sudionici 'Razgovora u kut', vrsni poznavatelji Kniferova stvaralaštva – priređivači njegovih izložbi te autori tekstova i studija – ponudit će različite vizure čitanja tog iznimno zanimljivog i enigmatičnog umjetnika. U svojim izlaganjima govorit će o stilovima radikalnih praksi, disciplini i asketizmu, monotoniji i ponavljanju, kao i o slikanju meandra kao etičkoj pretpostavci umjetničkog djelovanja.

Julije Knifer početkom šezdesetih donosi beskompromisnu odluku o doživotnom slikanju meandra, ali istodobno tom je obliku poricao filozofsku, pikturalnu i dekorativnu narav, svodeći ga tek na vizualnu činjenicu. Usprkos tome, od onoga trenutka kada se pojavio, meandar ne prestaje intrigirati tumače njegova djela. Vjerojatno nije slučajno što je naslovnicu prvog hrvatskog izdanja knjige Susan Sontag Stilovi radikalne volje, 1971. dizajnirao Julije Knifer.

U prvom poglavlju knjige 'Estetika šutnje', Susan Sontag govori o zagonetnim naracijama Kniferovih omiljenih književnika, Kafke i Becketta, koje upravo iz činjenice oskudnog značenja, neprestano intrigiraju čitatelja da im pripisuju značenja, istodobno odbijajući takva simbolička i alegorijska pripisivanja. Kada je riječ o nomadskoj putanji Kniferovih meandara kroz vrijeme, povjesničari umjetnosti pokušavali su ga usustaviti u različite pretince aktualnih pravaca poslijeratne umjetnosti, čemu se Kniferovo stvaralaštvo uspješno odupiralo.

Sudjeluju: Sonja Briski Uzelac, Ješa Denegri, Leonida Kovač, Zvonko Maković, Ivana Mance i Blaženka Perica.
'Razgovor u kut' moderirat će kustosica izložbe Radmila Iva Janković.