predstava

Premijera predstave 'Fine mrtve djevojke' u 'Gavelli'


vrijeme: 11.01.2013. 19,30 h
mjesto: Zagreb, GDK Gavella, Frankopanska 8-10

U režiji Dalibora Matanića, 11. siječnja u zagrebačkom kazalištu 'Gavella' premijerno će se izvesti predstava 'Fine mrtve djevojke' dramatičara Mate Matišića, priča o ljubavi dviju djevojaka kroz koju se prikazuje naličje današnjeg hrvatskog društva.

Prije deset godina Matanić je režirao istoimeni nagrađivani film koji je pogledalo dvadesetak tisuća ljudi, o dvije lezbijke koje unajmljuju stan niti ne sluteći koliko će im to promijeniti živote. Predstava je prigoda da se vidi koliko se hrvatsko društvo od tada promijenilo i koliko je zapravo u svom odnosu prema drugačijima tolerantno samo u teoriji, složili su se redatelj i glavni glumci predstave u razgovoru s novinarima uoči večerašnje pokazne probe u 'Gavelli'.

Na prvi pogled i na verbalnoj razini izgleda kao da je došlo do nekih promjena, počelo se više o tome pričati, političari skupljaju bodove u povorkama homoseksualaca, no na funkcionalnoj razini još uvijek se dogodi da netko u tramvaju pretuče cure koje se poljube, rekao je Matanić. Danas je to čak i pomodna tema, no mi smo pomaknuli fokus s homoseksualnosti na mržnju koja je sveprisutna, a kuća u koju djevojke useljavaju postaje 'bure baruta' gdje nitko nije svet, pa ni one, ustvrdio je.

Matanić kaže da za njega nije bilo razlike u režiji iste priče za film i za kazalište, osim početne transformacije materijala, a režiju svoje druge kazališne predstave u godinu dana (prva mu je bila 'Sjajno mjesto za nesreću' u riječkom HNK), objašnjava ljubavlju prema glumcima. Tu je veliki plus što si stalno okružen glumcima, oni su redateljevo glavno oružje, a u kazalištu i jedino, dodao je.

Nataša Janjić Lokas ocijenila je kako predstava otvara i druge vruće društvene teme, a kaže kako bi predstava mogla biti dobro prihvaćena kod publike jer ne traje dugo, moderna je i ima sjajnih glumačkih minijatura. Pokušali smo ispričati nježnu ljubavnu priču i izjednačiti svaku ljubav, ako publici 'podvalimo' potajno navijanje za ljubav, onda smo uspjeli, istaknula je.

Ivana Roščić slaže se kako predstava nije samo o homoseksualnoj ljubavi čiji je prikaz medijima zanimljiv ponajviše zbog glumačkih interpretacija, a napominje da joj, kao i Nataši Janjić, nije bio veliki problem glumiti intimnije scene jer su već dugo prijateljice i kolegice.

Biserka Ipša glumi okrutnu gazdaricu Olgu koju je u filmu tumačila Inge Appelt. Inge je bila sjajna u filmu, no ja sam taj lik doživjela drugačije jer je skraćen u kazališnom tekstu, a i malo je drugačije napisan, napomenula je.

U predstavi glume još Darko Milas, Živko Anočić, Nela Kocsis, Franjo Dijak, Ana Kvrgić, Filip Šovagović, Janko Rakoš, Nenad Cvetko, Sven Medvešek, Đorđe Kukuljica.

Scenograf je Deni Šesnić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, asistentica kostimografkinje Morana Cerovec, autori glazbe Pavao Miholjević i Jura Ferina, suradnica za pokret Irma Omerzo, oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik. (Hina)

(R.P.B., 04.01.2013)