Preskočite na glavni sadržaj

Nezavisni filmovi od 30. listopada na reviji u kinima CineStara

'Zagreb indie revija filmova', u okviru koje će se prikazati 17 ponajboljih filmskih uradaka sa svjetskih A festivalima poput Cannesa, Berlina i Sundancea, održat će se od 30. listopada do 5. studenog, izvijestio je distributer Discovery, koji organizira reviju u kinima CineStara u Zagrebu (Branimir centru), Rijeci, Osijeku, Splitu i Mostaru.
vrijeme: 30.10.2014.
mjesto: Zagreb, Rijeka, Osijek, Split i Mostar
url: http://www.blitz-cinestar.hr/

Prikazat će se, među ostalim, novi film ruskog redatelja Andreja Zvjaginceva, "Levijatan", koji oštro kritizira putinovsku Rusiju. Ta priča o obitelji kojoj lokalni korumpirani gradonačelnik pokušava oteti zemlju, kuću i auto radionicu, osvojila je na ovogodišnjem Cannesu nagradu za najbolji scenarij.

Recentni uradak kontroverznog kanadskog filmaša Davida Cronenberga, "Karta do zvijezda", s Julianne Moore koja je u Cannesu osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu, prati obitelj koja predstavlja arhetipsku holivudsku dinastiju. Otac je osobni guru i trener slavnih koji je bogatstvo stekao na 'self-help' priručnicima, majka vodi karijeru njihova trinaestogodišnjeg sina, tinejdžerske glumačke zvijezde koji se podvrgava programu odvikavanja od opojnih sredstava.

U središtu novog filma kanadskog 'čuda od djeteta' Xaviera Dolana, "Mama", samohrana je majka, udovica, koja sama odgaja nasilnog sina, a nadu joj pruža tajanstvena susjeda koja ga počne podučavati. Film je ove godine u Cannesu osvojio nagradu žirija.

Na programu je i film dvostrukih osvajača "Zlatne palme", belgijske braće Dardenne, hvaljena potresna priča o naličju kapitalizma "Dva dana, jedna noć", s Oskarovkom Marion Cotillard u glavnoj ulozi. Film prati mladu ženu koja ima jedan vikend da uvjeri svoje radne kolege da se odreknu bonusa ne bi li ona zadržala posao.

Jake Gylenhaal u filmu "Noćne kronike" redatelja i scenarista Dana Gilroya, tumači glavnu ulogu, mladog novinara koji istražuje kriminalni milje Los Angelesa, a prikazat će se i posljednji film pokojnog Oskarovca Philippa Seymoura Hoffmana, u uratku proslavljenog fotografa i redatelja Antona Corbijna "Najtraženiji čovjek". Riječ je o ekranizaciji romana Johna le Carrea o mladom Čečenu i predanom muslimanu koji ilegalno dolazi u Hamburg, a uskoro postaje sumnjiv njemačkim, britanskim i američkim tajnim službama kao potencijalni terorist.

To je tek djelić ponude revije, kojoj je glavna odrednica da uz kvalitetne uratke šarolikoj domaćoj publici predstavlja nezavisnu produkciju, stoji u najavi Discoveryja, inače organizatora filmskog festivala u Vukovaru. (Hina)