Preskočite na glavni sadržaj

Najavljena nova sezona Boljšoja u Cineplexx kinima

Jedan od najstarijih i najpoznatijih svjetskih teatara, Akademski državni teatar Boljšoj, petu godinu u nizu vraća se na velika platna s prijenosima u preko 1.000 kina diljem svijeta. Hrvatska publika će tako ekskluzivno u Cineplexxu Centar Kaptol i Cineplexxu City Center one Split od 26. listopada uživati u izvedbama baletnih klasika, ali i dvije nove produkcije.
vrijeme: 26.10.2014.
mjesto: Zagreb i Split
url: http://www.cineplexx.hr/

Najavu nove baletne sezone u Cineplexx kinima uveličala je primabalerina HNK i ljubimica zagrebačke publike, Edina Pličanić: „Balet je umjetnost koja zahtijeva puno ulaganja ne samo u plesače već i u publiku jer je ona ta koja svojim osjećajem za emocije, za fizički napor, nosi baletni ansambl i naposljetku, ocjenjuje uspješnost izvedbe. Boljšoj s pravom slovi kao jedan od najboljih teatara na svijetu, a činjenica da će se izravnim prijenosima u Cineplexx kinima približiti široj publici ima višestruki značaj za balet u Hrvatskoj. Kao umjetnica, uvijek sam dojma da nedostaje kulturnih događaja te mi je zadovoljstvo što mogu podržati ovakve projekte. Zagrebačka publika voli balet čemu u prilog govori i izvrsna posjećenost na prošlotjednoj premijeri Ženskog rukopisa u HNK, a program koji se nudi u Cineplexxu svakako je jedinstveno iskustvo kako za ljubitelje baleta, tako i za one koji će to tek postati.“

Nova 2014./2015. sezona donosi nam sedam produkcija, uključujući četiri prijenosa uživo iz Moskve. Zagrebačka publika tako će moći uživati u veličanstvenim klasicima ('Faraonova kći', 'La Bayadère', 'Orašar', 'Labuđe jezero', 'Romeo i Julija'), ali i dvjema novim produkcijama: 'Ivan Grozni' i 'Legenda o ljubavi', čijim se izravnim prijenosom 26. listopada sezona i otvara. Program u Splitu uključuje samo izravne prijenose ('Legenda o ljubavi', 'Orašar', 'Labuđe jezero', 'Ivan Grozni'). Neke od uloga iz nadolazeće sezone plesala je i Edina Pličanić koja je kao svoju najdražu ulogu izdvojila Bijelog i Crnog labuda: „To je uloga koja dopušta najviše ekspresivnosti i svakako jedna od rola s kojom sam se potvrdila kao balerina. No, raduje me cijela sezona, posebno nova produkcija Legende o ljubavi koja se nakon 10 godina vraća na pozornicu Boljšoja. Za publiku koja vjerno prati balet, za nove naraštaje mladih plesača koji tek stasaju te za nas profesionalce, izuzetno je važno imati direktan uvid u rad jednog od najboljih baletnih ansambala na svijetu i mogućnost komparacije s najboljima, što je uvijek dobar stimulans za rast kvalitete“.

Cijela sezona, izuzev 'Faraonove kćeri', je u znaku istaknutog ruskog koreografa Jurija Grigoroviča iza kojeg je 30 godina stvaralaštva i 16 originalnih baleta.

Ulaznice za pojedinačne balete i pretplate su u pretprodaji na blagajnama Cineplexxa Centar Kaptol i Cineplexxa City Center one Split.

Opširnije o programu...