nagrada

Bas Goran Jurić dobitnik Nagrade Ivo Vuljević


vrijeme: 29.12.2012. 18,00
mjesto: Zagreb; Mala dvorana Vatroslava Lisinskog

Dobitnik Nagrade Hrvatske glazbene mladeži Ivo Vuljević je Bas Goran Jurić. Dodjela nagrade mladom glazbeniku za najistaknutije glazbeno ostvarenje u 2012. godini održat će se  29. prosinca, u 18 sati, u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Nagrada Hrvatske glazbene mladeži Ivo Vuljević za najistaknutije ostvarenje mladih glazbenika dodjeljuje se od 1988. godine.

Bas Goran Jurić diplomirao je studij pjevanja na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu  profesorice Vlatke  Oršanić.  Apsolvent  je Fonetike i Talijanskog  jezika i književnosti na Filozofskom  fakultetu u Zagrebu. Glumački se obrazovao u studiju 'KUBUS' u Zagrebu kod dramske pedagoginje  Simone Dimitrov-Palatinuš.  Glazbeno  se  usavršavao  na  nizu  majstorskih  tečajeva kod uglednih   umjetnika (Gerhard Zeller, Philip Pickett, Roberto Scandiuzzi, Romualdo Savastano). Talijanski jezik usavršavao je u Istituto Davide u Firenzi i u Laboratorio internazionale della comunicazione u Gemoni dei  Friuli. Dobitnik  je sljedećih nagrada:  2005.  prve  nagrade  na Državnom  natjecanju učenika i  studenata glazbe  i plesa  u  Dubrovniku te  2010.  druge  nagrade i posebne nagrade  Slovačkog  narodnog kazališta u Bratislavi i Češkog narodnog kazališta u Pragu na Međunarodnom pjevačkom natjecanju Mikuláš  Schneider-Trnavský  u Trnavi,  Slovačka te  prve nagrade  na  Međunarodnom  pjevačkom natjecanju  'Iris  Adami-Coradetti' u  Padovi. Dobitnik  je Dekanove nagrade  (na  Muzičkoj  akademiji u Zagrebu) te posebnoga Rektorovog priznanja za međunarodne uspjehe.

Godine 2011 sudjelovao je u Young Singers Project Salzburških svečanih igara. Od sezone 2011./2012.  član je Bavarske državne opere u Münchenu. Još kao student Akademije Goran Jurić je sudjelovao kao solist u nekim njezinim zahtjevnim projektima: Misi u Es-duru Franza Schuberta, Nelson misi Josepha Haydna, kao Sarastro u Mozartovoj Čarobnoj fruli te kao Fjodor Basmanov u Prokofjevljevu  Ivanu Groznom. Debitirao je još na drugoj godini Akademije u Hrvatskom  narodnom  kazalištu  u  Zagrebu  u  ulozi Plutona u Monteverdijevu Orfeju pod dirigentskom palicom Hervéa Niqueta. U HNK-u je ponovno pjevao Sarastra te Sulejmana u Nikoli Šubiću Zrinjskom Ivana pl. Zajca.

(M.K., 20.12.2012)