Preskočite na glavni sadržaj

Izložba slika Matka Vekića u Puli

Samostalna izložba slika Matka Vekića pod nazivom 'Maska slike Božje', otvara se u petak, 17. listopada, u 20 sati, u galeriji Milotić u Puli. Izložba ostaje otvorena do 13. studenoga.
vrijeme: 17.10.2014. 20,00
mjesto: Pula; Galerija Milotić, 43. Istarske divizije 10.
url: http://www.gallerymilotic.hr
Moglo bi se reći da postoje dvije vrste maski. Prvo, kamuflaža, društveni status, krinka s pomoću koje uspješno ili manje uspješno prikrivamo  svoju 'golotinju', duhovno siromaštvo; i drugo, maska kao naprava s pomoću koje uspijevamo preživjeti dišući u atmosferi 'otrovnih plinova', ozračja koje smo sami učinili takvim, svojim mišljenjem i djelovanjem volje i srca. Zapravo, u biti, radi se o jednoj maski koja čas ima ovakvu, društvenu funkciju, čas onakav alibi.  Ovaj ciklus slika  posvećujem Vincentu iz Kastva, autoru čudesne freske 'Ples mrtvaca' iz Berama u Istri, nadahnuće mnogima.


Matko Vekić rođen je 1970. u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1995. godine. Od 1996. do 1999. radio je kao nastavnik crtanja i slikanja u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, a od 1999. do 2003. honorarno predavao slikarstvo u statusu asistenta, zatim docenta na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu pri Sveučilištu u Mostaru. Od 2007. godine je docent, a 2011. godine izvanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Član je HDLU-a. Živi u Zagrebu.