Preskočite na glavni sadržaj

17. FAKI - poziv

Pozivaju se umjetnici i kazališne skupine koje djeluju unutar ili žele eksperimentirati s off, alternativnim i uličnim kontekstom, da se prijave za sudjelovanje na 17. FAKI-ju posvećenom temi klimatske determiniranosti, bez ograničenja na rod, žanr i karakter djela. Prijave su otvorene do 15. studenog 2014.
vrijeme: 17.12.2014.
prijava: 15.11.2014
mjesto: Zagreb
url: http://www.attack.hr/faki

17. FAKI – Festival alternativnog kazališnog izričaja, održava se ove godine od 17. do 20. prosinca te je posvećen temi specifičnih klimatskih uvjeta i njihovoj međusobnoj uvjetovanosti s prostornim kontekstom, koji u zajedničkoj sprezi oblikuju formu i sadržaj djela.

U kojoj mjeri klimatski (kao vanjski) i mikroklimatski (kao unutarnji) uvjeti utječu na proces nastanka umjetničkog rada i na koji način transformiraju originalnu autorsku zamisao? Možemo li manipulirati klimatskom situacijom baveći se njome kao temom? Afirmiramo li ju kao silu o kojoj ovisimo, ali na koju ne utječemo kad se brzo i spretno prilagođavamo izmjenama njenog ritma? Možemo li izložiti zajednicu istim uvjetima pod kojima sami djelujemo i kako to utječe na karakter djela? Ima li teatar autonomnu vremensku atmosferu ili je to umjetnički naivna pretpostavka?

FAKI kao festival alternativnog teatra, uličnog teatra, performansa, off i low budget teatra, afirmira ideju o teatru kao kolektivnoj, inkluzivnoj umjetnosti koja oživljuje i postaje čimbena za zajednicu tek u sprezi s njom, kad okuplja i integrira cijeli lokalitet kao potencijalnu publiku pod zajednički progresivni i kreativni nazivnik.

Želi se omogućiti uvjete za neprestano kreiranje i komunikaciju, a ne želi umjetnika ili kazališni kolektiv izdvojiti iz zajednice ne bi li on mogao istu reflektirati s uobličenim i artikuliranim idejama kojima vremenska odgoda od trenutno proživljenog iskustva pruža utočište u korištenju poznatih resursa i diskursa izgrađene ličnosti umjetnika, već ga upravo izmjestiti od navika stvaranja i mišljenja u mjeri u kojoj je to moguće, kao eksperiment na privatnoj i društvenoj osobnosti, ne bi li identitet u stalnoj tranziciji, stalnoj razmjeni s okolinom i pod stalnim vanjskim utjecajem, došao bliže svojoj originalnoj biti, ispoljenoj upravo u objektu kreacije koju je moguće analizirati i koja najzornije pripovijeda tko smo i koliko nas ima ispod ljušture lijepog, kompromisnog identiteta koji nosimo iz doma na ulicu.

Za umjetnike koji žive van Zagreba FAKI pokriva putne troškove, smještaj i hranu.

Detaljan opis rada s produkcijskim potrebama slati na e-mail adresu fakizafaki@gmail.com.