performans

International Harvester: Prototypes


vrijeme: 16.12.2012. 19,00
mjesto: Rijeka; Filodrammatica, Korzo 28/1
organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

U nedjelju, 16. prosinca, u 19 sati, u prostoru Filodrammatice u Rijeci, održava se plesni/novo-medijski performans i predavanje 'International Harvester: Prototypes' u režiji /koreografiji Kate Foley.

Ovo je post-barokna halucinacija povodom ekonomske krize u Hrvatskoj, autorice i koreografkinje Kate Foley. Ona i njezini suradnici u ovom se projektu pitaju: koja je cijena 'normalnog' života? Što vrednujemo? Koje su alternative moguće u današnjem trenutku?

International Harvester: Prototypes predstavlja dovršetak prve faze dvogodišnjeg novo-medijskog projekta oko kojeg se okupilo deset umjetnika, koji djeluju u mediju, plesa, žive glazbe, projekcije i orginalnih kostima. Sastavni dio izvedbe je i predavanje pod naslovom Global Financial Crisis: A Bump in the Road or the Beginning of the End?, što će ga održati ekonomist Milford Bateman, freelance savjetnik za razvitak lokalne ekonomske politike te gostujući profesor na Odjelu za ekonomiju i turizam Sveučilišta Juraja Dobrile u Puli. Predavanje će biti na engleskom s hrvatskim titlovima i power-point prezentacijom.


Kate Foley, rediteljica, koreografkinja, plesačica/ UCLA, Department of World Arts and Cultures-diploma: M.F.A. iz plesa, 2007; California Institute of the Arts-diploma: B.F.A. iz plesa,1982. Osnovala i vodila neprofitne plesne kompanije u NYC i San Franciscu, producirala godišnje premijere, koproducirala izvedbe s lokalnim plesnim kompanijama i grupama iz lokalne zajednice; vodila edukacijske i rezidencijalne programe, redovne tečajeve i radionice. Ko-producirala, koreografirala i režirala nezavisne plesne projekte, izrađivala koreografiju za kazalište, film i video u SAD-u i Hrvatskoj. Kroz rad u različitim medijima i kroz kolaboraciju na interdisciplinarnim projektima promovira ples kao osnovni aspekt ljudske ekspresije. Recentna umjetnička ostvarenja uključuju: režiju i koreografiju za Mjesec, produkciju predstave Putokaza (u suradnji s filmskim režiserom Marinom Lukanovićem te dizajnerom svjetla Alanom Vukelićem), koreografiju za Day is Done, predstava u autorstvu Mikea Kelleya, Judson Church za Festival Performa 09, NYC, SAD. Izabran je među top 10 na ljestvici u Art Forum Magazine u 2009. Također je koreografirala pokret za video instalaciju, Gagosian galerija NYC, 2005., i dugometražni film, REDCAT, LA, 2007. verzije Day is Done. Režije i koreografija (SAD i HR 2010. i 2010.) za predstavljanje kolektivnog intermedijalnog projekta Ideal X: What’s Inside (kao član Moving Crew, internacionalnog tima). Njezin projekt Angels of Sudjurac, bio je izložen kao instalacija u Kortil Galeriji (Dislokacija, Rijeka 2011), kao kratki igrani film (South East European Film Festivalu u LA, NY Dance on Camera Festival, NY 2007) i kazališna predstava (Teatar & TD, Zagreb 2006, San Francisco International Arts Festival,2008). Jedna je od suosnivačica interdisiplinarnog, internacionalnog kolektiva Language Anonymous (2010.) Živi u Rijeci, djeluje kroz Prostor Plus, Molekulu i predaje u Školi za klasični balet i suvremeni ples pri Osnovnoj školi Vežica.

Suradnici/ko-autori:
Režija/koreografija: Kate Foley
Dizajn svjetla: Alan Vukelić
Dramaturgija: Andrej Mirčev
Glazba: Josip Marsić, Zoran Medved, Joe Kaplowitz
Izvođači: Jorge Correa Bethencourt, Kate Foley
Kostimi: Maja Radešić
Projekcije/scenografija: Damjan Sporčić, Dražen Vitolović
Dokumentacija: Film Aktiv
Predavač: Dr. sc. Milford Bateman
Partneri: MMSU, Drugo More, Prostor Plus

(M.K., 14.12.2012)