Preskočite na glavni sadržaj

Sounded Bodies Festival i koncert Chinawoman u Zagrebu

U sklopu Queer Zagreb Sezone u Zagrebu se od 14. do 18. listopada održava festival Sound Bodies tijekom kojega će biti izvedeno sedam predstava iz Nizozemske, Njemačke, Švedske, SAD-a i Hrvatske, a zaključit će ga u subotu 18. listopada koncert umjetnice Chinawoman.
vrijeme: 14.10.2014.
mjesto: Zagreb
url: http://www.queerzagreb.org/

Festivalski program predstavio je danas u Zagrebu njegov umjetnički direktor Bruno Isaković, koji je istaknuo kako je temeljna ideja bila okupiti i predstaviti zagrebačkoj publici umjetnike koji se bave koreografskim istraživanjima ritma, glasa, zvuka i tona, te načinima na koje pokreti tijela uvjetuju ili utječu na njihov razvoj.

"Najveća snaga svih pozvanih umjetnika je u baziranju na samome trenutku izvedbe – to nisu savršeno ulickani radovi, dovedeni do likovnog savršenstva, već se oslanjaju na momentum izvedbe", rekao je Isaković na konferenciji za novinare u Zagrebačkom plesnom centru.

Program počinje u utorak 14. listopada nastupom švedske koreografkinje i plesačice Alme Soderberg u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM). Prvoga dana festivala predstavit će se sa svojim posljednjim radom "Idioter", elektronskim koncertom sa snažnom ritmičkom podlogom u kojemu se crtežu i glasu pristupa kao zvuku.

U srijedu 15. listopada Soderberg nastupa u KIC-u s predstavom "Talk" stvorenom u suradnji s plesnom i dramskom umjetnicom Jolikom Sudermann i najavljenom kao "putovanje u muzikalnost izgovorene riječi". Predstava se bavi istraživanjem melodije razgovora, igre kompozicije – geste, ritma – jezika.

Potom će Lana Hosni izvesti solo verziju rada "ReMove", koreografske minijature Brune Isakovića u kojoj pokret i zvuk u repeticiji stvaraju novo značenje u izvedbi koja se razvija 'in situ'.

Na programu su dan poslije u Zagrebačkom plesnom centru dvije solo plesne predstave "Happiness is a war…m gun" Julie Flierl, čiji se radovi bave transformacijom kroz disanje, glas i ples. "Prva je predstava više vokalno-fizička, u njoj se bavi istraživanjem utjecaja glasa na pokret i obrnuto, dok je druga zvučna instalacija kroz tijelo i prostor", objasnio je Isaković.

Nastupit će i koreografkinja i plesačica iz New Yorka Jeanine Durning "koja koristi govor kao način izvedbe koji je u neprestanom stvaranju". Naslov njenog sola "inging" odnosi se na sufiks u engleskom jeziku "-ing", koji se pridaje glagolima za prikazivanje nečega u tijeku radnje ili stanja.

Durning je u programu festivala i u petak 17. listopada, kao i nizozemski kompozitor i koreograf sa stalnom berlinskom adresom Tian Rotteveel s predstavom "Soulsqueezing", "solom u kojem svojim soul pjesmama pokušava pjevajući 'obuzeti' sve ono što one jesu i što pritom emocionalno izazi iz njih".

Nakon svih izvedbi slijede razgovori s umjetnicima i publikom koje će voditi autorica i performerica Sonja Pregrad, a tijekom festivala održat će se i tri radionice gostujućih koreografkinja namijenjene domaćim plesnim umjetnicima.

Program će zaključiti u subotu 18. listopada koncert umjetnice Chinawoman koja će u Tvornici kulture promovirati svoj novi album "Let's Part in Style". Kao predgrupa, u zajedničkom glazbenom-improvizacijskom performansu, pridružit će joj se svi festivalski umjetnici.

Umjetnički direktor udruge Domino Zvonimir Dobrović osvrnuo se na snažnu orijentiranost ovogodišnje Queer Zagreb sezone na istraživačku komponentu plesne umjetnosti. "Domino je ove godine snažno zakoračio u područje plesa, osobito u područje razvoja autorstva na plesnoj sceni, s ciljem poticanja razvoja tog pomalo marginaliziranog prostora", pojasnio je Dobrović. (Hina)