Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatska književnost predstavlja se na Sajmu knjiga u Frankfurtu

Najznačajnija manifestacija europskoga i svjetskoga izdavaštva, Sajam knjiga u Frankfurtu, ove je godine od 8. do 12. listopada okupila više od sedam tisuća nakladnika, među kojima je i 25 hrvatskih izdavača na hrvatskom nacionalnom štandu.
vrijeme: 08.10.2014.
mjesto: Franfurt
url: http://www.buchmesse.de
Hrvatski štand, za koji je Ministarstvo kulture izdvojilo 450 tisuća kuna, nalazi se u paviljonu broj 5 i proteže na 50 četvornih metara, dok se na posebnom štandu u paviljonu broj 3 predstavljaju i nakladnici za djecu.
 
Tijekom četiri dana, svoju će djelatnost na sajmu predstavljanjima odabranih izdanja prikazati nakladnici Algoritam, Disput, Durieux, Fraktura, Jesenski i Turk, Kašmir promet, Kršćanska sadašnjost, Leykam International, Naklada Ljevak, Meandar Media, Medicinska naklada, Mozaik knjiga, Naša djeca, Naklada Nika, Naklada OceanMore, Printera, Profil, Sandorf, Srednja Europa, Školska knjiga, V.B.Z., Večernji list, Verbum, Zrinski, te Vuković & Runjić.
 
Hrvatska će se književnost predstaviti i putem kataloga koji donosi izbor od dvadeset najistaknutijih suvremenih pisaca – obuhvaćeni su Renato Baretić, Ratko Cvetnić, Boris Dežulović, Slavenka Drakulić, Daša Drndić, Ivica Đikić, Zoran Ferić, Nada Gašić, Miro Gavran, Damir Karakaš, Maša Kolanović, Mirko Kovač, Marinko Koščec, Robert Perišić, Edo Popović, Olja Savičević Ivačević, Ivana Simić Bodrožić, Igor Štiks, Milko Valent i Irena Vrkljan.
 
Katalog je oblikovala Naklada Sandorf, a dostupan je i na web stranici croatian-literature.hr.
 
Središnje događanje hrvatskog predstavljanja bit će u petak promocija velike znanstvene monografije 'Kronotop hrvatskog performansa: od Travelera do danas' autorice Suzane Marjanić, objavljene u izdanju Udruge Bijeli val, Instituta za etnologiju i folkloristiku i Školske knjige.
 
Monografiju će predstaviti pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević, nakon čega će se u razgovoru s njime predstaviti performer Siniša Labrović.
 
Jedan od naglasaka ovogodišnjeg hrvatskog predstavljanja bit će na činjenici da je Hrvatska iduće godine zemlja-gost na sajmu knjiga u Bologni, specijaliziranom za dječju književnost.
 
Također, Hrvatska će na sajmu u Frankfurtu biti jedna od dvadesetak potpisnica Međunarodne deklaracije o suradnji u izdavaštvu i potpori knjizi, zaštiti autora i međunarodnom povezivanju europskog tržišta, čije je potpisivanje fokus ovogodišnjega sajma. Inicijativa je krenula od europskih institucija, posebice od Francuskog nacionalnog centra za knjigu, a ispred Ministarstva kulture deklaraciju će potpisati načelnica Sektora za književno-nakladničku i knjižničnu djelatnost Dubravka Đurić Nemec.
 
Posljednji dan sajma obilježit će u nedjelju 12. listopada niz umjetničkih intervencija u urbanim prostorima u kojima će uz Labrovića sudjelovati Višnja Rogošić i Boris Buden.
(Hina)