Preskočite na glavni sadržaj

Tomislav Mršić i Rade Šerbedžija nagrađeni u Piranu

Na upravo završenom Festivalu europskog i mediteranskog filma u Piranu, koji se održao od 1. do 5. listopada, Tomislav Mršić je nagrađen za najbolji redateljski prvijenac za svoj dugometražni igrani film 'Kauboji'. Nagradu za kreativni doprinos razvoju filma i posebno europskog filma dobio je i svestrani filmski i kazališni umjetnik Rade Šerbedžija, a nagrada mu je uručena na zatvaranju festivala.
vrijeme: 05.10.2014.
mjesto: Slovenija; Piran
url: http://www.femf.si/

Mršić je nagrađen zbog izbora i vodstva glavnih glumaca, učinkovite adaptacije kazališne predstave u filmski medij te zbog uspješnog prenošenja dramaturgije filmskih događanja, objasnili su organizatori festivala.

'Kauboji' su komedija koja priča o družini koja pod vodstvom kazališnog redatelja odlučuje napraviti predstavu prema klasičnom holivudskom vesternu. Prihvaćajući žanrovske stereotipe – borbu dobra i zla, sukob civilizacije i divljine – glumci razvijaju svoje priče, a kako vrijeme prolazi, predstava postaje metafora njihovih sudbina i grabe je kao životnu priliku. U filmu glume Saša Anočić, Živko Anočić, Matija Antolić, Hrvoje Barišić, Nikša Butijer, Kruno Klabučar, Ivana Rushaidat, Rakan Rushaidat i Radovan Ruždjak. Režiju i scenarij potpisuje Tomislav Mršić, kameru Predrag Dubravčić, a montažu Hrvoje Mršić. Film je hrvatski kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Izvor: HAVC