festival

Velesajam kulture #9


vrijeme: 13.12.2012. - 16.12.2012.
mjesto: Zagreb; SC, Savska 25
organizator: Studentski centar / Kultura promjene

Deveto izdanje Velesajma kulture, tradicionalne manifestacije Kulture promjene Studentskog centra, koja na kraju svake godine predstavlja autorske radove iz svih područja umjetnosti, ali i znanosti, održat će se u svim prostorima SC-a u Zagrebu od 13. do 16. prosinca. Ulaz na sve programe je besplatan!

Kazališni program ove godine nudi 10 naslova. Koreografi Roberta Milevoj & Tomislav Feller dolaze s predstavom 'Rachel & Sonny', mladi redatelj Vedran Hleb predstavit će svoj uradak 'Žena od prije', a Paolo Tišljarić čak dva naslova: 'Čekaonica ili tragedija o napaćenomu narodu' - predstava je koja okuplja mlade glumce iz regije te 'Interes prema surovome životu nestao je poput dima' (prema motivima iz kratkih priča Daniila Harmsa). Publika će vidjeti predstavu 'Čovjek od jastuka'u režiji Morane Novosel, dok kazališna udruga 'Kufer' stiže s predstavom'Bolest smrti' redatelja Saše Božića,.

Glazbeni program na svojim će plećima ponijeti netom oformljeni bendovi, no s već podosta sviračkog staža. Pod nazivom B’s FUNstellation (skraćeno od Baja’s) krije se šest glazbenika mlađe hrvatske i slovenske jazz generacije koje je okupio trubač Zvonimir Bajević u proljeće 2012. Članovi ovog sastava, do sada su surađivali s mnogobrojnim glazbenicima te sudjelovali u različitim projektima poput Elvis Stanić Group, Jazz Me Do Quintet, Satellite Quartet, Tamara Obrovac Transhistria Ensemble, Jazz Orkestar HRT-a, HGM Jazz orkestar Zagreb, Zoran Predin i itd. Za ovogodišnji festival pripremili su hrpu dobrog groove jazza, stoga očekujte plesnu atmosferu.

Iduća uzdanica festivala je Londiner, novi indie/rock sastav nastao u jesen prošle godine u Zagrebu. Debitantski album radnog naziva 'Sve te stvari čine se u pravu, ali nisu' je u fazi snimanja za Croatia Records. Valja napomenuti da se prvi singl 'Mene tražiš' održao deset tjedana na top listi 'Cener' radija 101.

Slijedi indie bend, Big Strip Gorila nastao 2010. Kažu za sebe da im je zvuk moderno rockerski. Iza sebe već imaju i EP koji su simbolično nazvali 'Big Strip Gorila EP' i s kojeg je skinut najavni singl 'U stilu tebe'. Već su dijelili pozornicu s Partibrejkersima i Darkom Rundekom, ali i odsvirali 30-ak koncerata .

Tu je i nezaobilazni KSET Caffe-glazbeno zabavni program Kluba studenata elektrotehnike, prezentacija radionice zapadnoafričkih ritmova, Velesajamske karaoke, DJ programi i još neka iznenađenja.

Iz likovnog programa izdvaja se izložba koncertne fotografije koncerata Muzičkog salona mladog fotografa Mateja Grgića, izložba skate fotografija u predvorju Kina i nekoliko zanimljivih interaktivnih instalacija: FractalScapes - Interaktivan prijedlog Fraktalne Geometrije te Mreža u pokretu.

U Galeriji SC  bit će Modni blogeri i njihov program 'Blog on'.Tijekom Velesajma kulture, virtualni svijet mode iz osobnog ormara seli se u prostor Galerije SC koja postaje središnjica mode za svakoga. Ako imate pitanja, trebate savjete  o odijevanju i stilu, želite čuti i vidjeti o svijetu mode iz prve ruke ili samo želite popiti kavu u dobrom društvu, dođite i družite se s modnim blogerima i sudjelujte u planiranim razgovorima, revijama i radionicama! Na Velesajmu blogaju Ljupka Tanevska, Mirna Huhoja, Dino Bonačić, Ana Karadžole, Marija Nikšić, Juraj Sotošek, Antonia Ponoš i Manuel Maligec.

Skate klub Shpaolin ove godine stiže s programom, koji osim navedene izložbe skate fotografija uključuje i skate natjecanje 'Chill night skate contest' u predvorju Kina te glazbeni program u Sretnoj kući.

Program Filmskih mutacija – festivala nevidljivog filma, pod nazivom'Slika katarze' također će se pridružiti 9. velesajmu kulture, kao i nekoliko samostalnih filmskih naslova, poput 'Plan 9 from Outer Space' i 'Night of the Living Dead' .

Za sve ljubitelje novih tehnologija, I´MM lab je pripremio radionicu 'Biohacking vs Biopunk', a za zaljubljenike u stih tu je Književni salon koji će ugostiti mladog pjesnika Aleksandra Hut Kona.

Internetski magazin pop kulture Ravnododna.com i udruga Jedna nova poruka predstavit će svoj rad, dok će u programu 'Otvorena redakcija' kroz dvosatnu raspravu prošetati temama koje dotiču sadržajni i formalni modus operandi specijaliziranog medija u internetskom prostoru kao i trenutnu poziciju nezavisnih kulturnih medija i projekata u Zagrebu i Hrvatskoj.

Svoje (ne)znanje o svemu i svačemu, posjetitelji mogu provjeriti u kvizu prigodnog imena 'Kvizna situacija' koji priprema ekipa 'Dada Jihad', svestranog Maria Kovača.

Studentski centar / Kultura promjene

(R.P.B., 06.12.2012)