Preskočite na glavni sadržaj

Svečana dodjela Nagrade 'Vicko Andrić' za 2013. godinu

Svečana dodjela Nagrade 'Vicko Andrić' za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Republici Hrvatskoj će se održati u utorak, 30. rujna, u 12 sati, u atriju Muzeja Mimara.
vrijeme: 30.09.2014. 12 h
mjesto: Zagreb; Muzej Mimara
url: http://www.min-kulture.hr

Nagrada „Vicko Andrić“ dodjeljuje se za postignuća u konzervatorsko-restauratorskim radovima na očuvanju kulturne baštine, istraživanju i dokumentiranju kulturnih dobara, razvoju konzervatorsko-restauratorske struke i unapređenju sustava zaštite kulturne baštine, očuvanju i obogaćenju ukupnoga fundusa kulturne baštine Republike Hrvatske i to kao nagrada za životno djelo, kao godišnja nagrada te kao nagrada za doprinos lokalnoj zajednici.

Nagradu „Vicko Andrić“ za životno djelo dobio je akademik Nenad Cambi. Nagrada se dodjeljuje istaknutim pojedincima koji su svojim izvanrednim doprinosom i radom na zaštiti kulturne baštine obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji rad čini zaokruženu cjelinu, a njihova djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske, a akademik Nenad Cambi je u svojoj karijeri postigao zapažene rezultate u izučavanju i zaštiti arheoloških lokaliteta i spomeničke baštine u Splitu i Zadru te na brojnim lokalitetima duž jadranske obale.

Godišnju nagradu „Vicko Andrić“ dobili su konzervatorski tim Maja Gorianc Čumbrek d.i.a i Mladen Perušić, d.i.a., djelatnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode u Zagrebu, za izvrsnost izvedbenog elaborata te za vođenje zahtjevne obnove pročelja, kupole i krova Umjetničkog paviljona u Zagrebu u periodu od 2006. do 2013. godine. Godišnja se nagrada dodjeljuje pojedincima za izvanredan doprinos u zaštiti kulturne baštine.

Nagrada „Vicko Andrić“ za doprinos lokalnoj zajednici dodjeljuje se Kulturno-umjetničkom društvu Oštrc iz Ruda za aktivnosti vezane uz revitalizaciju lokalnih vrijednosti i rad na projektima iz područja zaštite kulturne baštine. Društvo je zaslužno za za proglašenje autohtonog rudarskog kolača, Rudarske greblice, nematerijalnim kulturnim dobrom, zatim za obnovu rudnika sv. Barbare te za obnovu i uvrštenje mlina Pukšar na listu preventivno zaštićenih kulturnih dobara RH.

O nagradama je odlučivao Odbor Nagrade u sastavu: Sanja Šaban, d.i.a., predsjednica Odbora te članovi: akademik Radoslav Tomić, mr. sc. Branka Šulc, Drago Miletić, prof., Marija Valjato Fabris, prof., dr. sc. Žarko Španiček, dr. sc. Zrinka Paladino, doc. dr. sc. Katja Marasović, Ranka Saračević Würth, prof.

Dobitnicima će nagrade uručiti zamjenik ministrice kulture prof. Berislav Šipuš