izložba

'Minimalno i maksimalno' u Galeriji ULUPUH


vrijeme: 07.12.2012. - 28.12.2012.19,00
mjesto: zagreb; Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14
organizator: ULUPUH - Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

U petak, 7. prosinca, u 19 sati, u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, otvara se izložba modnih dodataka 'Minimalno i maksimalno', autora članova ULUPUH-a. Kustosica izložbe je Ana Lendvaj. Izložba se može pogledati do 28. prosinca.

'Pitanje veličine svaki društveni, obrazovni, znanstveni ili umjetnički segment tumači i rješava drugačije, ali ga ne može zaobići! Nas je zanimalo kako se pitanje veličine ponaša u primijenjenoj umjetnosti, i to kad je riječ o ekstremnom rasponu veličina. Zato naša tema i nosi naziv 'Minimalno i maksimalno'.

U primijenjenoj umjetnosti postoji u tom pogledu stanovit limit. Ekstremnost i minimalnost nekog uporabnog umjetničkog predmeta limitirana je njegovom funkcijom . Primjena mu određuje dimenzije. Zato se od autora očekivalo najmanje dva rada: jedan u najmanjoj logičnoj, minimalnoj verziji, a drugi u najvećoj logičnoj, maksimalnoj verziji.
 
Uporabna vrijednost rada nije se pritom smjela izgubiti iz vida. U izabranom području accessoiresa, odnosno modnih dodataka autori su različito reagirali na poziv na putovanje od 'sensa' prema 'nonsensu' koji po svojoj definiciji negira uporabnu vrijednost i zato se intuitivno izbjegava. Ali otvara vrata zanosu koji istražuje granice oblikovne prepoznatljivosti!' Ana Lendvaj, iz predgovora

Izlažu: Eleonora Apostolova, Ivana Bakal i Katarina Radošević Galić, Stjepan Balja, Pavao Bohaček, Staša Čimbur, Igor Dobranić, Patrizia Donà, Gordana Drinković, Ljiljana Fabijanić, Smiljka Franjić, Viola Grgasović, Petra Krpan i Jadranka Hlupić Dujmušić, Studio I-GLE (Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak Ranilović), Višnja Iris, Vesna Jakić, Nataša Jeletić i Isabelle Bianchi Marchesseau, Karaka design (Vesna Karuza i Senija Radić), Vesna Kolobarić, Vesna Kovačić Novak, Eta Linčir, Boris Ljubičić, Vesna Pleše, Karmen Ptičar, Sabina Sokač, Renata Svetić

(M.K., 05.12.2012)