Preskočite na glavni sadržaj

Ugledni britanski fotoklub predstavlja se u Zagrebu

Na izložbi 'The Camera Club (since 1885) – London', koja je otvorena u Galeriji Fotokluba Zagreb, kroz pedesetak izabranih radova predstavit će se britanski fotoklub The Camera Club iz Londona, kroz koji su u proteklih skoro 130 godina prošli mnogi autori zapamćeni u povijesti fotografije.
vrijeme: 23.09.2014.
mjesto: Zagreb; Galerija Fotokluba Zagreb, Ilica 29/3
url: http://www.fotoklubzagreb.hr

Jedan od najstarijih i najutjecajnijih fotografskih klubova u svijetu kontinuirano radi do danas, promičući fotografiju kao umjetnost pristupačnu svima, pa su članovi i amateri i profesionalci, početnici i već iskusni autori.

Zagrebačka izložba dio je njihovog novog programa razmjene s klubovima diljem Europe, kojima se nastoje povezati s ostalim fotografima i promovirati klub izvan Velike Britanije. U okviru tog projekta u kolovozu je u Londonu izlagalo četrdeset članova Fotokluba Zagreb, a tada je predstavljena i najstarija hrvatska fotografska izložbena manifestacija "Zagreb salon" te šira hrvatska fotografska scena.

Po osnutku Camera Cluba u prostorijama u Bedford Streetu je organizirano devet fotografskih tamnih komora s ciljem da udruga postane "društveni, znanstveni i umjetnički centar za amaterske fotografe i sve ostale koje zanima umjetnost i znanost".

Nakon nekoliko promijenjenih adresa, tijekom stotinu godina, Klub je 1990. kupio sadašnji prostor u Bowden Streetu, gdje je nekada bio pogon za izradu kiselih krastavaca u kojoj je radio otac Charlie Chaplina. Obitelj Chaplin živjela je neposredno preko puta tog prostora o čemu svjedoči i spomen-ploča.

Prilikom preuređenja, kući je dodan i četvrti kat, nakon čega je Klub ponovo otvorio vrata za članove u siječnju 1991. Klub sada ima četiri tamne komore i dva fotografska studija te digitalni studio s računalima i izložbenu galeriju.

Od svojih najranijih dana Klub ima aktivnu izložbenu produkciju, što je rezultiralo opsežnim fotografskim arhivom s vrijednim i rijetkim fotografijama s početka 20. stoljeća. Mnogi od radova sačuvanih u klupskom arhivu izuzetni su primjeri fotografije svoga doba, a zahvaljujući velikoj bazi članstva tijekom stoljeća, u njemu su djela nekih od najpoznatijih svjetskih fotografa. Klub danas nastavlja širiti arhiv radovima svojih članova, stvarajući tako jednu od stilski najraznolikijih fotografskih zbirki u Velikoj Britaniji.

Među radovima odabranima za zagrebački postav dio ih je iz tog arhiva, a dio su recentni radovi, među ostalima, Mareka Neumanna, Glenna Michaela Harpera, Jeffa Kuipersa, Davida Championa, Michaela Colmana, Nirupama Biswasa, Daniela Devlina, Daniela Charuszcza, Dariusza Adameka, Dalie Dias. (Hina)