Preskočite na glavni sadržaj

Put Yourself in My Place / Milijana Babić i Ida Hansson

Izložba 'Put Yourself in My Place' umjetnica Milijane Babić i Ide Hansson, otvara se danas, 23. rujna, u 20 sati, u Galeriji Drugo more u Rijeci. Izložba ostaje otvorena do 7. listopada.
vrijeme: 23.09.2014. 20,00
mjesto: Rijeka; Drugo more, Korzo 28/2
url: http://www.drugo-more.hr
U okviru platforme CORNERS, umjetnički projekt i kontinuirani performans 'Put Yourself In My Place' umjetnice Milijane Babić (Rijeka, HR) i Ide Hansson (Umeå, SE) koje su zamijenile svoje životne i radne sredine, s ciljem prolaženja kroz iskustvo ‘nekog drugog života’ u nekom dugom geografskom uglu Europe, bio je na proljeće predstavljen kroz dokumentaciju i izložbu u Umei – Europskoj prijestolnici kulture 2014, u Švedskoj, a danas stiže i u Rijeku.

U periodu od tri tjedna, umjetnice su razvile vlastitu metodologiju istraživanja razlika društvenog odnosa prema umjetničkom radu kroz specifični dugotrajni kontinuirani performans u kojem su zamijenile živote. Ulazeći u život jedne druge one nisu igrale neku oponašalačku igru nego su vlastitu ličnost uvele u drugi kontekst. Ostale su iste osobe koje promatraju odnos drugog društva prema njima i njihovom radu. Pri tome, one nisu skrivale da je njihov život u drugoj zajednici umjetnički rad. U ovom radu život jedne umjetnice podcrtan je životnim vezama druge umjetnice.

 
Ida Hansson (1978) - vizualna umjetnica koja radi u mediju performansa i videa. Živi i radi u Umei, u Švedskoj. U svojim radovima bavi se pitanjima identiteta, roda i normalnosti, koristeći alter-ega i zamjenu uloga. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trondheimu, u Norveškoj, a magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Umei. Članica je odbora umjetničke galerije Verkligheten u Umei te suradnica u organizaciji umjetničkog festivala Survival Kit u organizaciji iste galerije. Kao kustosica i predavačica djeluje po institucijama u Umei i Norveškoj. Izlagala je na izložbama u Švedskoj, Norveškoj i Latviji.

Milijana Babić (1974) - vizualna umjetnica čiji rad često zalazi u polje live-arta. Živi i radi u Rijeci. Polazišna točka njezinog rada je vlastita pozicija žene i umjetnice koju propituje u svojem neposrednom okruženju. Diplomirala je likovnu umjetnost na Tehnološkom institutu u Durbanu u Južnoafričkoj Republici te magistrirala na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani. Dugogodišnja je suradnica festivala Mesto žensk u Ljubljani. Od 2007. surađuje sa Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci, kao viša asistentica i na razvoju studijskog programa Medijskih umjetnosti i praksi. Članica je umjetničke organizacije Delta 5 u Rijeci. Izlagala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu.