Preskočite na glavni sadržaj

City | Data | Future - Interakcije u hibridnom urbanom prostoru u Veneciji

Nakon Splita, izložba City | Data | Future - Interakcije u hibridnom urbanom prostoru, predstavlja se u srijedu, 24. rujna, u prostorima Telecom Italia Future Centre u Veneciji.
mjesto: Venecija
url: http://www.citydatafuture.eu
Suvremeni gradovi ubrzano postaju hibridi fizičkog okoliša i digitalne sfere podataka. Nazivamo ih Pametnim, Cyber, Hibridnim, Inteligentnim, Medijiranim, Plug-in, Osjećajućim ili Sveprisutnim. Hibridni grad neprestano će dobivati nove mogućnosti, kapacitete prikupljanja i generiranja podataka. Stoga je izazov dizajnerske prakse, dati smisao i značaj tim podacima, te ih učiniti transparentnim i upotrebljivim građanima gradova budućnosti.

Što će se dogoditi ako ova sveprisutna tehnologija postane dominanta? Hoće li se promijeniti naš odnos prema gradu? Ovaj kontekst otvara nove rasprave o transparentnosti, vlasništvu, granicama, sigurnosti, kontroli, privatnosti i drugim temama. Izloženi projekti, nastali kroz kritičku dizajnersku praksu, predstavljaju dizajn fikcija koji spekulira o mogućim budućim scenarijima, koje mi, kao građani takvih gradova, možemo očekivati.


Izložba, producirana od strane UrbanIxD projekta, prezentira ukupno devet radova, od toga je pet radova realizirano na UrbanIxD ljetnoj školi održanoj na Sveučilištu u Splitu 2013. godine, dva rada su kurirana samo za potrebe izložbe, a dva rada su namjenski producirane za ovu izložbu.
Nakon Splita i Venecije, za sada je planirano putovanje izložbe u Rijeku, Aarhus, Copenhagen, Ljubljanu, Zagreb i Glasgow.

Europski FP7 projekt 'UrbanIxD: Designing Human Interactions in the Networked City' odvija se tijekom 2013. i 2014. godine za Europsku komisiju pod programom 'Buduće i novonastajuće tehnologije'. Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu jedan je od četiri Europske institucije koje sudjeluju u ovom projektu uz Sveučlište Napier u Edinburghu (kordinator), Sveučiliste u Aarhusu i Telecom Italia.