Preskočite na glavni sadržaj

Festival 25FPS počinje 25. rujna u zagrebačkom Kinu SC-a

Jubilarni Festival 25 FPS, posvećen nezavisnim i nekomercijalnim filmovima koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika, pripovijedanja i samoga medija, otvara se u četvrtak, 25. rujna, u zagrebačkom Kinu SC-a prvim programom konkurencije, za koju je ove godine selektirano 29 radova.
vrijeme: 25.09.2014.
mjesto: Zagreb; Kino Studentskog centra, Savska 25
url: http://www.25fps.hr

Između oko 1500 prijavljenih filmova trebali smo izabrati nekolicinu najboljih koji najbolje predstavljaju suvremene pristupe, trendove i estetike u eksperimentalnom i avangardnom filmu danas, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Mario Kozina, koji je uz Marinu Kožul i Sanju Grbin izbornik desetog izdanja tog festivala.

Po njegovim riječima, autori sve češće koriste Internet kao područje istraživanja, od internetskih žanrova poput video uputa koje se režiraju filmskim jezikom i donose skrivena značenja, do specifičnog jezika Interneta kojim daju društvenu kritiku. Zanimljivo je da i hrvatski autori koriste mogućnosti Interneta kako bi propitivali odnos između djela autora i gledatelja, dodao je.

Kao još jedan zanimljiv novi trend izdvojio je 3D tehnologiju "koja se ne koristi kao spektakl već radi istraživanja što se sve tom tehnologijom može dočarati i reći". Uz te novine program tradicionalno donosi filmove koji istražuju senzualna iskustva, oni koji se bave sinestezijom i filmovi čiji se autori na ikonoklastičan način odnose prema filmskoj tradiciji.

Filmovi za konkurenciju, nastali u posljednje dvije godine, istražuju mogućnosti filmskog medija, balansiraju između rodova, žanrova i tehnika te proširuju ideju filma i kina kakve poznajemo. Neki od njih već su međunarodno zapaženi, no tu su i uraci koji će svoje svjetske premijere imati u Zagrebu.

Među njima su i dva hrvatska predstavnika, "Kino Crvena zvijezda" Silvestra Kolbasa te "Wash Your Hands First" Josipa Žuvana. Za nagrade će se natjecati još Yuri Ancarani, Elisabeth Caravella, Billy Roisz, Laure Prouvost, Guillaume Cailleau (dobitnik Zlatnog medvjeda), Alexander Stewart, Anouk de Clercq, Dane Komljen, Deborah Stratman, Hayoun Kwon, Josh Weissbach, Louis Henderson, Yoriko Mizushiri i drugi

Prije svakog od šest posebno naslovljenih programa konkurencije prikazat će se po jedan rad programa "Ode filmu". Festival donosi i godišnji izbor inovativne hrvatske filmske produkcije u programu "Refleksi", audiovizualne performanse proširenog filma "Expanded Cinema" i "Kino23", s filmovima koji imaju eksperimentalni pristup u izgradnji fabule i korištenju filmskog jezika.

Hrvatski autori prikazivat će se u programima "Refleksi", u konkurenciji, te "Ode filmu". "Refleksi" donose filmove "K18" Zlatka Kopljara, "TK" Damira Očka, "Until a Breath of Air" Marka Tadića i "A.D.A.M." Vladislava Kneževića., u programu "Ode filmu" je "In/Dividu" Nicole Hewitt.

Žuvanov "Wash Your Hands First" i Kolbasov "Kino Crvena zvijezda" su u konkurenciji, prvi je sažeti prikaz čovjekova životnog vijeka u sjeni majčinske opomene iz naslova, a drugi je rezultat neuspješne restauracije uništene filmske vrpce pronađene u ratom razorenim ostacima kina u Vinkovcima.

Na konferenciji je obilježena i deseta obljetnica partnerstva festivala s Kinom SC. Ove godine smo sve programe prebacili u Kino SC, jedinu zagrebačku kino dvoranu koja može osigurati uvjete za izvedbu festivala s našim tehnološkim zahtjevima, rekla je izbornica Sanja Grbin, izrazivši žaljenje što to kino nije više iskorišteno.

Posljednjeg dana festivala svojim zadnjim radom 'Monument Film', svojevrsnim spomenikom analognom filmu, predstavit će se austrijski umjetnik Peter Kubelka, jedan od najznačajnijih autora u povijesti eksperimentalnog filma

U međunarodnom žiriju su kanadska filmska kritičarka i kustosica Andrea Picard, hrvatska filmska autorica Ana Hušman i nagrađivani austrijski filmaš Johann Lurf, koji će svaki dodijeliti svoj Grand Prix, a za hrvatsku publiku pripremili su programe kojima predstavljaju ono što ih inspirira u filmskoj i medijskoj umjetnosti. Nagradu kritike dodijelit će Žiri kritičara - Maša Peče iz Slovenije te Petra Belc i Danijel Brlas iz Hrvatske.

Od 25. do 28. rujna festival će se održati u Zagrebu, a od 29. do 30. rujna seli u Rijeku, gdje će se u Art-kinu Croatia prikazati dio zagrebačkog programa. (Hina)