Preskočite na glavni sadržaj

Varaždinske barokne večeri otvara Academia Bizantina

Varaždinske barokne večeri otvara Academia Bizantina
Talijanski barok predstavit će se posjetiteljima 44. Varaždinskih baroknih večeri u punoj snazi, počevši s jednim od ponajboljih ansambala Academia Bizantina iz Ravenne, istaknuo je danas u Varaždinu ravnatelj VBV-a Davor Bobić.
vrijeme: 19.09.2014.
mjesto: Varaždin
url: http://www.vbv.hr/

Ovogodišnji Festival programski je najbolji do sada, istaknuo je Bobić. Dodao je da će Italija, kolijevka baroka, kao ovogodišnja zemlja-partner predstaviti najbolje što ima.

Uz talijanske ansamble, Bobić je posebno istaknuo koncert turskog Pere ensembla, po njegovim riječima najboljega turskog ansambla za ranu glazbu.

Kao jedan od popratnih programa Festivala najavljen je i "turski dan" u sklopu kojega će se izložbom "Barokni Istanbul" predstaviti turski umjetnički fotograf Sultan Selim Kira.

Festival se održava od 19. do 30. rujna, a otvorit će ga Academia Bizantina iz Ravenne pod dirigentskim ravnanjem Ottavia Dantonea, uz zbor Chorus Angelicus.

Slijedeći dan, u subotu, 20. rujna, program se nastavlja koncertima Camerata Garestina te Venice baroque consort, dok će u nedjelju nastupiti Laura Vadjon i Igor Davidovics te Varaždinski komorni okrestar.

U ponedjeljak, 22. rujna, predstavit će se Krešimir Has na orguljama dok će Yasunori Imamura izvesti koncert uz svijeće na vihuela-baroknoj gitari. Utorak, 23. rujna, rezerviran je za koncert turskog Pere ensemble iz Istanbula pod umjetničkim vodstvom Mehmeta Yesilcaya.

Od srijede do petka na programu su koncerti Accademia Degli Astrusi, Ansmabla instrumenta musica iz Dresdena te u petak Barknog orkestra La magnifica comunita.

U petak, 26. rujna, kao popratni program Baroknih večeri održat će se simpozij "Život i djelo Jurice Muraja".

U subotu 27., i nedjelju 28. rujna, nastupit će Barokni ansambl Xarabande, dok je u subotu na rasporedu i koncert Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, koji se nakon duljeg vremena vraća u Varaždin, te Hrvatskog baroknog ansambla.

U ponedjeljak, 29. rujna, hrvatsku kulturnu baštinu predstavit će ansambl Lado, a posljednjeg dana Varaždinskih baroknih večeri, 30. rujna, dodijelit će se festivalske nagrade.

Osim u Varaždin te u dvorcu Trakošćan, dio koncerata održat će se i u Varaždinskim Toplicama, Ludbregu i Belecu te u Krapini, Prelogu i Križevcima.

Talijanska veleposlanica Emanuela D'Alessandro naglasila je da su uz sve veze koje postoje između Italije i Hrvatske, najjače baš umjetničke i kulturne. Istaknula je da je barok snažna poveznica između dviju zemalja, najavljujući da uz ponajbolje talijanske orkestre koji stižu u Varaždin, Italija kulturnu suradnju zaokružuje izložbom.

Riječ je o gostovanju izložbe "Svjetlost baroka" od 28. listopada do 31. siječnja u Zagrebu, u sklopu koje će se izložiti 33 djela poznatog talijanskog umjetnika Giovania Francesca Barbieria. Izložba se održava u suradnji sa zagrebačkim Muzejem za umjetnost i obrt. (Hina)