Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Petra Katavića u Splitu

U splitskom Salonu Galić, u srijedu, 17. rujna, s početkom u 20 sati, otvara se izložba mladog akademskog slikara Petra Katavića. Izložba se može razgledati do 19. rujna.
vrijeme: 17.09.2014. 20,00
mjesto: Split; Salon Galić
url: http://www.hulu-split.hr
Većina ljudi nikada nije razmišljala kako bi izgledao trokut koji vrhovima dodiruje toponimske točke SlivnoMedov DolacSplit. Zapravo, nitko o tome nikada nije razmišljao. Zašto i bi? Kako onda ikome predočiti ravnopravan odnos prosjaka od zanata i najvećih slobodnih graditelja, ustaša i partizana, težaka i posjednika, žena bez prava glasa sa  glasnim muškarcima iza gustih brčina? Kako sačuvati glavu, kada u glavi srcu mjesto nije?

Kako opisati invaziju čopora vukojaraca na nezaštićeno  selo, gdje se stado ovaca sudara sa samim sobom i bodljikavom ogradom pod naponom od više volti nego što je vidio Tesla? Zašto cijelo stado bleji dok gubi zalogajpo kojem hoda i ispušta fekalije u isto vrijeme? Koliko je crnih duša sudjelovalo u podjeli i grickanju savršenog koluta vinila iz Jugoplastike, dok su istoimeni osvajali  svjetski tron?

Kakvu ulogu u svemu tome ima Crkva? I napokon, kakve veze sa svim ovim ima onaj policajac iz Baltazara? Sve odgovore unutar četrdeset i dva sigurno nećete naći u besmislenom tekstu o izložbi koja se tek treba održati. Petar Petru plete petlju u nadi da će ispetljati zavrzlamu vlastitih korijena s kojima može dalje crpiti blagodati uovo malo zemaljskog vremena i prostora što u fizičkom obliku ima za sebe. Smisao ovog teksta potražite na izložbi. Ivan Jurić

Petar Katavić rođen je u Splitu 1985. godine. Završio je školu likovnih umjetnosti u Splitu, smjer slikarstvo. nakon srednje, završio je slikarstvo u klasi prof. Deana Jokanovića Toumina. Sudjelovao je na više skupnih, a ovo mu je treća samostalna izložba.