Preskočite na glavni sadržaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – feministički kulturni centar Nova

Feministički kulturni centar Nova iz Crne Gore traži partnere za suradnju na projektu 'Njena baština – izgradnja kapaciteta za upravljanje europskom ženskom kulturnom baštinom', u sklopu Programa EU Kreativna Europa. Prijave su otvorene do 1. listopada 2014.
Feministički kulturni centar Nova osnovan je 2007. godine od strane skupine žena koje dijele mišljenje da je kultura najvažnije područje za ostvarivanje politike rodne jednakosti i poštovanja ljudskih prava manjinskih društvenih skupina. Osnovni je cilj dekonstrukcija patrijarhalne kulture kroz jačanje kulturnih identiteta drugosti te ženskih/feminističkih umjetničkih/kulturnih praksi dekonstruiranja i provociranja rodnih stereotipa. Osnovne aktivnosti Centra uključuju istraživanje (ženski studiji), umjetničke i kulturne projekte, radionice i edukativne programe, umrežavanje i uspostavljanje međunarodne suradnje.

Područje projektne suradnje odnosi se na žensku/rodnu muzeologiju i menadžment ženske kulturne baštine.

Projekt 'Njena baština – izgradnja kapaciteta za upravljanje europskom ženskom kulturnom baštinom' potiče suradnju među različitim kulturnim akterima iz europskih zemalja čiji je cilj zaštita kulturne baštine žena kao poseban i važan segment nacionalne kulture i europske kulturne baštine. Kroz ovaj bi projekt navedeni kulturni akteri/projektni partneri zajednički izveli niz aktivnosti, od kojih najvažnije uključuju pripremu i održavanje trodnevne radionice te realizaciju izložbe/prezentacije ženske kulturne baštine koji bi se odvijali u svim zemljama partnerima.

Opći je cilj projekta povećati vizibilitet ženske kulturne baštine kao integralnog segmenta europske kulturne baštine. Posebni ciljevi:
- povećanje stručnih kapaciteta aktera u kulturi po pitanju rodne muzeologije i upravljanja ženskom kulturnom baštinom;
- razvoj ženske muzeologije;
- podizanje svijesti o važnosti ženske kulturne baštine.

Traže se partneri iz zemalja članica EU-a u svojstvu muzeja i sličnih kulturnih ustanova koji su uključeni u zaštitu i promociju ženske kulturne baštine.

Kontakt: Natasa Nelevic, izvršna direktorica NOVA-e
E mail: nova-fkc@t-com.me; nnelevic@t-com.me 
Tel: +382 20 266 183, +382 67 901 48 53.

Više