predstavljanje

Ištvančićevo 'Recikliranje' na festivalu u Italiji


vrijeme: 19.11.2012.
mjesto: Italija

Kratki igrani film 'Recikliranje' redatelja Branka Ištvančića iz omnibusa 'Zagrebačke priče' uvršten je u selekciju osmog izdanja Međunarodnog filmskog festivala Popoli e Religioni (festival naroda i religija).

U organizaciji ISTESS-a i Umbria Vision Networka, u suradnji s Papinskim vijećem za obitelj, biskupije Terni-Narni-Amelia, Ministarstva kulturne baštine i očuvanja okoliša, FUIS-a (Federacija talijanskih književnika), regije Umbria i općine Terni objavljeno je natjecanje kratkih filmova, a glavna tema ovog natjecanja je 'obitelj'. Odabrani filmovi iz Francuske, Španjolske, Kanade, Nizozemske, Velike Britanije, Švicarske i Hrvatske u međunarodnoj selekciji, među kojima je i naš film 'Recikliranje', bit će prikazani u četiri talijanska grada Spoleto, Narni, Amelia i Terni od 19. do 23. studenog ove godine.
 
'Recikliranje' je priča o romskoj obitelji s ruba Zagreba (otac Šaban, majka Šerifa, sin Ivan i još troje djece), koja u rano jutro odlazi na gradski deponij sakupljati robu. Pronađu gotovo nove košulju, odijelo i kravatu. Odjenu najstarijeg sina Safeta i svi skupa, zajedno sa susjedima, otiđu do najsuvremenijeg pogona za recikliranje. Safetu je prvi radni dan. Ideja priče je kroz recikliranje pokazati ciklus promjena koji zahvaća suvremeno društvo i jednu europsku metropolu. Romska obitelj skuplja, (reciklira), odjeću koja je ionako trebala završiti u tvornici za reciklažu, da bi uredila sina za posao u toj istoj tvornici.
 
Pored glavnih glumaca Slavena Knezovića, Ane Maras i Asima Ugljena zapažene uloge su ostvarili i Romi naturščici poput Erola Nezirija, a značajnu pomoć filmu i prilagodbu dijaloga na romski jezik pružio je Kasum Cana. Scenarist filma je Edi Mužina, direktorica fotografije Bojana Burnać, montažer Veljko Segarić, a autor glazbe je Semir Sammy Hasić.
 
Film je bio prikazan na više svjetskih festivala, a u okviru omnibusa 'Zagrebačke priče' bio je i u kino distribuciji diljem Hrvatske.

(R.P.B., 19.11.2012)