Preskočite na glavni sadržaj

Multisenzorska izložba za slijepe i slabovidne osobe Nataše Jovičić 'Ranjeni anđeo' Huge Simberga u Helsinkiju

U Ateneum nacionalnom muzeju u Helsinkiju, u utorak, 9. rujna, u 16 sati, otvara se multisenzorska izložba za slijepe i slabovidne osobe 'Ranjeni anđeo' Huge Simberga Nataše Jovičić.
vrijeme: 09.09.2014.
mjesto: Helsinki; Ateneum
url: http://ditacta.tumblr.com
Nastavak je to uspješne izložbe koja se održala u Westminster palace u Londonu gdje je autorica prezentirala originalnu metodu vlastite interpretacije Caravaggiove 'Večere u Emausu' čiji original se čuva u Nacionalnoj galeriji u Londonu.
 
Povjesničarka umjetnosti Nataša Jovičić autorica je posebno dizajniranog edukativnog pomagala za slijepe i slabovidne osobe  pod nazivom DiTACTA i knjige 'Povijest umjetnosti za slijepe osobe, multisenzorski vodič kroz dodir i zvuk'. 

Projekti imaju znanstveni karakter budući da se putem njih prezentira vlastita metodologija podučavanja povijesti umjetnosti slijepim osobama. Riječ je o metodologiji kojom se na specifičan način interpretira umjetničko djelo -putem taktilnih dijagrama opisuju se elementi forme, kao i najteže razumljive pojmove za slijepe osobe: svjetlost, perspektiva i boja.

Izložbe prati neophodan audio vodič,  interpretaciju na hrvatskom jeziku čitala je dramska umjetnica Alma Prica, na finskom i švedskom jeziku to je učinila poznata finska glumca Jonna Järnefelt, a na engleskom Ann Albrecht.

Prvu Taktilnu galeriju za slijepe koja se nalazi u Modernoj galeriji u Zagrebu godine Nataša Jovičuć osmislila je 2009. godine. Od tada je izložila 13 adaptiranih djela hrvatske moderne umjetnosti, koje su putem novih umjetničkih praksi i novog obrazovnog pomagala prilagođene slijepima osobama - slike Miroslava Kraljevića, Josipa Račića, Lea Juneka , Ljube Babića , Ede Murtića i Rudolfa Steinera, te skulpture Dominika Fernkorna, Branislava Deškovića, Dušana Džamonje, Marije Ujević, Frane Kršinića, Ksenije Kantoci i Šime Vulasa.

Svoj rad prezentirala je u najznačajnijim europskim i svjetskim muzejima- Georges Pompidou, Pariz; Nacionalna galerija, Oslo; Henie Onstad muzej, Oslo; Tate Modern, London; Guggenheim Museum, New York; Guggenheim Museum, Bilbao; Institut za umjetnost, Chicago; izlagala je  u Ulmu, Londonu, sada u Helsinkiju, a slijede Bukurešt, Ankara i Istanbul.

Rad Nataše Jovičić podržavaju Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova  i Moderna galerija Zagreb, Zaklada hrvatska kuća, uz nužnu potporu Udruženja za unapređivanje obrazovanja slijepih i slabovidnih osoba iz Zagreba. 

Nakon izložbe u Ateneum muzeju, izložba će u prosincu 2014. godine biti postavljena i na Aalto University na Odjelu za neuroznanost kako bi se ispitala (putem MRI i drugih znanstvenih metoda) recepcija i percepcija slijepih osoba na metodi i djelu koju je patentirala Nataša Jovičić.

Više informacija o izložbi dostupno je i na: http://ditacta.tumblr.com