obavijest

Umrla glumica Zdenka Anušić-Poje


vrijeme: 16.11.2012.
mjesto: Zagreb

Glumica Zdenka Anušić-Poje, dugogodišnja članica ansambla Gradskoga dramskog kazališta 'Gavella', umrla je u Zagrebu u 76. godini, priopćilo je to kazalište. Posljednji ispraćaj Zdenke Anušić-Poje bit će u utorak, 20. studenoga u 12,15 sati, na zagrebačkome Krematoriju.

Zdenka Anušić-Poje rodila se 27. listopada 1936. u Osijeku. U Zagrebu je počela studirati na Filozofskom fakultetu, a 1958. na Akademiji za kazališnu umjetnost upisala je glumu, koju je diplomirala 1962. u klasi dr. Branka Gavelle.

U jesen 1962. postala je članica ansambla Gradskoga dramskog kazališta 'Gavella', odakle odlazi u mirovinu 1998.

Posljednja uloga koju je odigrala na sceni matičnog kazališta bila je ona u predstavi 'Švejk u Drugome svjetskom ratu' Bertolta Brechta i u režiji Petra Večeka 1986. godine.

Među njezinim ulogama posebice se ističe uloga Esther u 'Victoru ili djeca na vlasti' Rogera Vitraca, Cvite u 'Komediji od raskota', Varive u Držićevu 'Skupu', Marje Jefimovne Grekove u Čehovljevoj 'Drami bez naslova', Sonje u Čehovljevu 'Ujaku Vanji', Vratarice u Strindbergovoj 'Sablasnoj sonati', Frajle u Šnajderovu 'Shockingu', Stane u Brešanovoj 'Smrti predsjednika kućnog savjeta'.

Od 1966. do 1970. sudjelovala je na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Filmski i televizijski gledatelji Zdenku Anušić pamtit će po ulogama u TV-serijama 'U registraturi', 'Nepokoreni grad', 'Večernja zvona' i 'Smogovci' te u filmovima 'Carevo novo ruho', 'Čovjek koji je volio sprovode', 'Krhotine' i 'Isprani'. (Hina)

(R.P.B., 19.11.2012)