Preskočite na glavni sadržaj

11. Ljetna škola filma Šipan

11. Ljetna škola filma Šipan
Projekcijom slovenskog dokumentarnog filma "Mama Europa" Petre Seliškar 5. kolovoza se na otoku Šipanu otvara jedanaesta Ljetna škola filma Šipan, već tradicionalna manifestacija koja u desetak kolovoških dana taj mali elafitski otok pretvara u filmsko odredište na kojemu mladi imaju priliku učiti o raznim aspektima filmske umjetnosti.  
vrijeme: 04.08.2014.
url: http://sipan-film.com
 
Tijekom dosadašnjih deset godina u programu festivala prikazano je više od sto filmova, a održavani su i koncerti, kazališne predstave te književne večeri. Programi su po jednom izdanju u prosjeku imali više od tri tisuće posjetitelja, što je čak šest puta više od broja stanovnika Šipana.

Animiranu radionicu ove će godine voditi dvojac iz varaždinskog studija "Vanima", Sandra Malenica i Hrvoje Selec, a organizirat će se i radionica fotografije pod vodstvom slovenskog fotografa Mirka Bijukliča. Nakon nekoliko godina ponovno se organizira radionica dokumentarnog filma, pod vodstvom slovensko-makedonskog para Petre Seliškar i Branda Ferro, uz tehničku pomoć Nikole Kapidžića.

U jedinstvenom ambijentu kina na otvorenom, "Ispod Starog Platnja", udaljenom tek desetak metara od mora, prikazat će se još filmovi "Visoka modna napetost" Filipa Šovagovića, "Velika ljepota" Paola Sorrentina, "Zoran, moj nećak idiot" Mattea Oleotta, redatelja koji će posjetiti Šipan, te jedan stariji naslov, "Kapetan Mikula mali" Obrada Gluščevića iz 1974. Predstavit će se i uratci s Dubrovačkog međunarodnog filmskog festivala djece i mladih zemalja Mediterana.

Kulminacija festivala je svečanost zatvaranja, kada će se dodijeliti nagrade i priznanja te premijerno prikazati radovi nastali na radionicama. U okviru festivala održat će se i izložba fotografija Borisa Bašića, koncert Buca & Srđana te večer bajki i narodnih priča uz Jasnu Held.

Posljednjih desetak dana na otoku se već održava filmska radionica - suradnji Škole filma Šipan i Turističke agencije Vamos za osnovnoškolce iz Njemačke održava se radionica igranog filma pod vodstvom Kristijana Protulipca i Mateje Banić iz Kinokluba Karlovac. I njihov će se uradak također moći vidjeti u okviru Ljetne škole filma Šipan. (Hina)