Preskočite na glavni sadržaj

Cinemaniac 2014

U pulskom Multimedijalnom centru LUKA otvorena je izložba Cinemaniac 2014, popratni program Pulskog filmskog festivala. Cinemaniac 2014 strukturiran je u dva dijela: izložbu 'Paper Movies' i program projekcija 'Kino umjetnika'.
vrijeme: 20.07.2014.
mjesto: Montpellier, France
url: http://www.cinemed.tm.fr/

Paper Movies, Galerija Luka, 20. 7 - 6. 8.
Kino umjetnika, Galerija Aneks, 20. 7. - 26. 7
Kino umjetnika, Kino Valli, 24. 7., 19 h

Kustosica: Branka Benčić


Paper Movies
Dalibor Barić Michel Klöfkorn, Antun Motika, Ana Petrović, Marko Tadić


Izložba Paper Movies predstavlja fragmentarnu putanju "papirnatih filmova" kroz kolaž, crtež, found footage, video, animaciju, fotografiju kao dio filmskog eksperimenta, eksperimenta "s filmom i oko filma", prostor u kojemu se istražuju granice medija. Izložba želi ukazati na kontinuitet interesa oblika filmskog mišljenja koje se gradi na iskustvima povijesnih avangardi, istraživačkim praksama konceptualne umjetnosti, povijesti, arhivu, sjećanju, reaktualizaciji u kontekstu digitalnog protoka slika. Govori o potencijalnosti filma kao resursa koji omogućava nove horizonte umjetničkih intervencija. Cinemaniac okuplja umjetnike koji na različite načine formiraju specifičan odnos prema ideji filma kao “prostora mišljenja”, gdje film postaje riznica ili cultutural interface, tematizirajući na razne načine koncept vizualnih medija i pokretnih slika.


Kino umjetnika: Nove naracije
recentna produkcija filmova / videa umjetnika u Hrvatskoj


Program Kino umjetnika realizira se paralelno u galeriji Aneks (MMC Luka) i Kinu Valli, te obuhvaća recentnu audiovizualnu produkciju filmova umjetnika, radove koji nastaju na mjestu susreta suvremene umjetnosti i kinematografije, a kontekstualiziraju se i prezentiraju na izložbama u muzejima i galerijama te projekcijama u kinima i na festivalima.

Program u galeriji Aneks strukturiran je u tri dijela: Nove naracije 1, Paper Movies, Nove naracije 2 – eksperimenti s dokumentarnim i predstavlja radove Damira Očka, Igora Grubića, Renate Poljak, Ane Hušman, Zlatka Kopljara, Vladislava Kneževića, Davida Maljkovića, Dana Okija, Matije Debeljuha, Ane Bilankov i drugih.

Program je nastao na tragu istoimene programske koncepcije koja se odvija u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Cinemaniac je istraživačka platforma koja propituje veze filma i suvremene umjetnosti, a od 2002. godine realizira se kao popratni program Pulskog filmskog festivala. Predstavlja prostor prezentacije umjetničkih djela, mjesto gdje se integriraju društveni, kulturni, medijski aspekti, gdje se susreću umjetnost, umjetnici, institucije i publika, stvaraju novi oblici suradnje, prezentira recentna hrvatska i međunarodna produkcija filmova umjetnika, videa, eksperimentalnoga filma, multimedijalnih instalacija, artikulira baština alternativnog filma i predstavljaju umjetnici i radovi antologijskog značaja. Danas se afirmacija i reaktualizacija različitih oblika suvremene audiovizualne produkcije podjednako odvija u prostorima galerija, muzeja, kina i filmskih festivala preko pokušaja otvaranja novoga diskurzivnog prostora.
 
Izložba je ostvarena sredstvima Grada Pule, Istarske županije, Ministarstva kulture RH, Hrvatskog audiovizualnog centra i Turističke zajednice Grada Pule.