predstavljanje

Film 'Rastanak 2' Irene Škorić na filmskom festivalu u Montpellieru


vrijeme: 02.11.2012.
mjesto: Francuska; Montpellier

Kratki igrani film 'Rastanak 2' redateljice i scenaristice Irene Škorić uvršten je u službeni natjecateljski program Međunarodnog festivala mediteranskog filma – Cinemed (26. 10. - 3. 11. 2012., Montpellier, Francuska).

Ovo je 34. izdanje festivala kojemu je glavni cilj prikazati i promovirati igrane, dokumentarne i eksperimentalne filmove autora iz mediteranskih zemalja, od Portugala do Crnog mora. Cinemed je jedan od najvažnijih europskih festivala za selekciju filmova iz mediteranskih zemalja. Svake godine zaprime nekoliko tisuća prijava, a 'Rastanak 2' je izabran među 22 filma u konkurenciji kratkog igranog filma. Ove godine festival je posvećen redatelju Costi Gavrasu čiji novi film 'Capital' otvara festival.

Kratki igrani film 'Rastanak' (2008.) obišao je sve kontinente, mnoštvo prestižnih festivala i dobio pregršt nagrada. 'Rastanak 2' je autoironijski komentar na nastavke filmskih uspješnica. Zbiva se tijekom jednog ranog jutra, kad protagonisti 'Rastanka 1', otac (Ivan Brkić) i njegov sin (Asim Ugljen) odlaze na filmski set na kojem treba početi snimanje nastavka... Filmsku ekipu ne čekaju samo oni, već i sama redateljica filma, Irena Škorić, pred svojom zgradom, gdje su je trebali pokupiti.

'Rastanak 2' načelno ni ne postoji, stalno 'pleše' na rubu stvarnosti i fikcije, glumci ne glume likove, već su oni protagonisti iz 'Rastanka 1', a  zaokret se događa kada producent umjesto na setu završi u Remetincu i time dovede u pitanje snimanje nastavka. U filmu još glume Slaven Knezović, Hrvoje Kečkeš, Siniša Ružić, Marinko Leš I dr.

Taj  'prvi hrvatski nastavak igranog filma' premijerno je prikazan na otvorenju prošlogodišnjeg  58. beogradskog festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma, popularnog ‘Kratkog metra’, jednog od najuglednijih i najdugovječnijih filmskih festivala u susjednoj Srbiji, kao i u Europi, gdje je Irena Škorić bila predsjednica žirija.

Film je do sada dobio nagrade za najbolji kratki igrani film na festivalu u Veracruzu, te srebro na Worldfestu u Houstonu. Nakon Montpelliera, 'Rastanak 2' putuje na 20. Alter-native u Rumunjskoj te međunarodni festival 'Prvi kadar 2012.' u Istočno Sarajevo.

(R.P.B., 02.11.2012)