Preskočite na glavni sadržaj

Marija Tomaz / Stanovnici papira

U četvrtak, 17. srpnja, u 12 sati, u izložbenom prostoru Gradske galerije Striegl u Sisku, otvara se izložba akademske grafičarke Marije Tomaz pod nazivom 'Stanovnici papira'. Izložba ostaje otvorena do 8. kolovoza.
vrijeme: 12,00
mjesto: Sisak; Gradska galerije Striegl, Rimska 11
url: http://www.galerija-striegl.hr
Akademska grafičarka Marija Tomaz u svojem dosadašnjem opusu bavi se motivom životinja. Na višebojnim grafikama raznih grafičkih tehnika i grafičkog istraživanja daje nam kompozicije snažne crtačke vještine i dopadljivosti, uz obilno kombiniranje i (korištenje) boje.  Crtež Marije Tomaz je pokretan i kontroliran iako djeluje slobodan i neobuzdan, ali upravo zato je pažljivo odvagnut. Njezina preciznost i kontroliranost ruke napose dolazi do izražaja u detaljima  ili ponekoj cjelini (Ptak, Igre 2) koketirajući sa hiperrealističkim rukopisom. Tako nastaje slojeviti odnos različitog i autentičnog poteza ruke koji je dodatno potenciran jednostavnim prikazom pojedinog motiva na bijelom papiru. Tu se prepoznaje isključivo divljenje i prepuštanje konstantnoj transformaciji pojedinog motiva i grafike kao medija.

 
Marija Tomaz - rođena 1988., Nova Gradiška, Hrvatska. Trenutno na doktorskom studiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Katowicana, Poljska. Diplomirala 2012. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, magistarski studij grafike, u klasi prof. N. Arbanas. Školske godine 2010/2011 sudjelovala je u razmjeni studenata i zimski semestar provela na Akademiji likovnih umjetnosti u Katowicama, Poljska. 2006. diplomirala na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Članica je HDLU-a (Hrvatskog društva likovnih umjetnika).