smotra, revija

17. revija lutkarskih kazališta


vrijeme: 04.11.2012. - 13.11.2012.
mjesto: Rijeka; GKL, Blaža Polića 6 i HKD, Strossmayerova 1

Pet inozemnih i devet domaćih lutkarskih ansambala, četrnaest predstava i jedna nesvakidašnja izložba te tradicionalna dječja radionica i igraonica obilježit će ovogodišnju Reviju lutkarskih kazališta koja se održava od 4. do 13. studenoga, u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka i suorganizaciji Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke.

Svečano otvaranje održat će se 5. studenoga u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, uz otvaranje neobične izložbe 'Čuvarica muha i prijatelji' autora Saše Jantoleka, u 19 sati, i neverbalnu lutkarsku predstavu za sve uzraste 'Prema suncu' kazališta iz Kaunasa (Litva), koja počinje u 19,30 sati.

Tijekom deset lutkarskih dana, publika će se družiti s Malom sirenom, Profesorom Baltazarom, Čarobnjakom iz Oza, Bratecom Jaglencem i sestricom Rutvicom, Kozlinima, Ljepoticom i zvijeri i mnogim drugim čarobnim i bajkovitim likovima iz znanih nam i neznanih priča.

Gledatelji će imati prilike upoznati se i s egzotičnom etiopskom pričom 'Vjetar Kimbunga', jakutskom narodnom bajkom 'Kako se vjetar spustio među ljude' i vidjeti Andersenovo 'Kresivo' u izvedbi maestralne lutkarice iz Bugarske. Po prvi puta na riječkoj Reviji predstavit će se i lutkarska kazališta iz Niša i Zrenjenina, uz već stalne prijatelje iz Ljubljane i gotovo svih hrvatskih gradova koji njeguju lutkarstvo.  

U popratnom programu Revije u atriju HKD-a bit će postavljena izložba likovnog umjetnika Saše Jantoleka 'Čuvarica muha i prijatelji' . Saša Jantolek već je poznat riječkoj publici, a njegovi radovi uvijek plijene dječju pažnju zbog svoje maštovitosti i humoristične note karakteristične dječjem pogledu na svijet. Iz ciklusa 'Đekijeve priče' ekskluzivno će biti predstavljena tri rada uz interpretaciju priča na samom otvorenju!

Nezaobilazan dio Revije je i Dječja igraonica i radionica koja se također održava u foyeru HKD-a, a što su likovne umjetnice iz lutkarske radionice i glumci GKL Rijeka ove godine pripremili, vidjet će se već ovu subotu, u 12 sati.

Rezervacija i prodaja ulaznica u slobodnoj prodaji omogućena je na blagajni Kazališta (051/325-690, blagajna@gkl-rijeka.hr), B. Polića 3, Rijeka, od 9 do 16 sati.

Izvor: GKL Rijeka i Grad Rijeka

Fotografija iz predstave 'Prema suncu'
 

(R.P.B., 30.10.2012)