Preskočite na glavni sadržaj

Iz grafičkih atelijera Joana Miróa

U četvrtak, 17. srpnja, u 20 sati, u zagrebačkoj Galeriji Forum, otvara se izložba 'Iz grafičkih atelijera Joana Miróa'. Izložba ostaje otvorena do 30. kolovoza.
vrijeme: 17.07.2014.
mjesto: Amsterdam, The Netherlands
url: http://www.hulahop.hr/
Autori: Joan Miró, Wayne Crothers, Democracia, Patricia Gómez i Maria Jesús González, Antonio Miralda, Wolf Vostell
Kustosica izložbe: Elvira Cámara, ravnateljica Fondacije Pilar y Joan Miró, Mallorca

Izložbu Iz grafičkih atelijera Joana Miróa organizirali su Zaklada Pilar i Joan Miró iz Mallorce i Institut balearskih studija (IEB).

Ostvarajući Miróovu želju da njegovi atelijeri budu pretvoreni u mjesta za nastavak grafičkog stvaralaštva drugih umjetnika, u njima je od otvorenja za javnost 1994. godine nastao velik broj radova španjolskih i stranih autora, kako onih već afirmiranih i slavnih, tako i onih koji su smatrani mladim nadama. Danas su ti radovi dio zbirke Zaklade u Palma de Mallorci.
 
Izborom radova iz zbirke obilježava se 20. godišnjica postojanja ovih grafičkih radionica. Izloženi su radovi Waynea Crothersa, Democracie, mladog umjetničkog para Patricie Gómez i Marie Jesúsa Gonzáleza, Antonia Miralda i Wolfa Vostella, a prezentiran je i proces nastanka (predložak, matrica i probni otisak) grafičkog lista br. 9 iz Miróove serije Els Gossos.

Ova izložba je prvi put predstavljena u Galeriji Kresija u Ljubljani povodom održavanja Međunarodnog biennala grafičke umjetnosti 2013. godine. Nakon što je tom prigodom postigla veliki uspjeh, organizirano je njezino gostovanje po drugim europskim gradovima tijekom 2013. i 2014. godine. Osim u Ljubljani, izložba je bila postavljena u Beču, Bratislavi, Pragu, Sofiji, a sada se predstavlja zagrebačkoj publici u Galeriji Forum.