Preskočite na glavni sadržaj

8. međunarodni etno jazz festival Karlovac

Od 18. do 20. srpnja održat će se ovogodišnji Međunarodni etno jazz festival Karlovac. U prostoru Starog grada Dubovca nastupit će ugledni hrvatski i inozemni glazbenici: trio slovenskog saksofonista Vaska Atanasovskog, hrvatski sastav Damjans i međunarodni kvartet britanskog saksofonista Jeana Toussainta.
vrijeme: 18.07.2014.
mjesto: Booksa, Zagreb
url: www.nanowrimo.org

Prvi dan (18.7.) dolazi nam Vasko Atanasovski trio koji će Festival i otvoriti.

Vođa sastava je Vasko Atanasovski, slovenski skladatelj i glazbenik koji je okupio vrlo zanimljivu postavu. Suvremenim pristupom koji njeguju priskrbili su si u posljednjih nekoliko godina status vrlo ugodnog iznenađenja i traženog sastava u našem okruženju. Predstavit će se vrlo energičnom svirkom koja je spoj mnogih glazbenih stilova: klezmer, Gypsy swing, polka i jedinstvene kombinacije šansone i alter-popa, te razne varijacije balkanske muzike. Osim odličnog umjetničkog dojma, ovaj sastav će vas vrlo uspješno zabaviti i rasplesati te možete već prvu večer Festivala očekivati odličnu zabavu.

Vasko Atanasovski - vokal, sopran, alt i bariton saksofon, flauta
Dejan Lapanja - električna gitara
Marjan Stanić - bubnjevi

Drugi dan, subota 19.7. nastupa band Damjans

Damjans je sastav Damjana Grbca, koji izvodi jazz/ethno glazbu vezanu uz specifičnu glazbu Istre i Primorja. U studenome 2012. godine izlazi im prvi cd pod nazivom Giipuja. Spadaju među domaće najzanimljviije sastave, a posebni su po tome što se na albumu nalaze i tradicijski instrumenti (sopele, dvojnice, itd) od kojih čemo neke čuti i uživo. Svojim prvim albumom Grbac je pokazao kako se hrvatska etno glazba uvijek i iznova može interpretirati i kombinirati s različitim glazbenim stilovima. Ovaj spoj raznih instrumenata i glazbenih utjecaja biti će sigurno zanimljiv i publici na našem festivalu.

Članovi:
Damjan Grbac - kontrabas
Marko First - sopele, violina
Andreas Marinello - sax sopran, sax tenor
Tonči Grabušić - bubnjevi / udaraljke

Treći dan, nedjelja 20.7. rezerviran je za veliku svjetsku jazz zvijezdu Jeana Toussainta.

Grammy-winning saksofonist Jean Toussaint jedan je od najprestižnijih svjetskih jazz-saksofonista te jedan od vodećih jazz-glazbenika u Velikoj Britaniji. Ovo je njegovo prvo gostovanje u Hrvatskoj, a predstavit će nam se svojim novim albumom. Već kao mladi glazbenik postao je članom jednog od najčuvenijih sastava u povijesti jazza, Art Blakeys Jazz Messengers. Nagradu Grammy osvojio je za najbolju jazz-instrumentalnu izvedbu odsviranu na albumu New York scene ovog legendarnog sastava. Jean je nastavio s vlastitom karijerom, snimio velik broj albuma te stekao status jednog od najcjenjenijih saksofonista današnjice. Spomenut ćemo samo neka imena s kojima je surađivao, a to su sami velikani jazz-glazbe: Art Blakey, Max Roach, Horace Silver, McCoy Tyner, Gil Evans, Abdullah Ibrahim, Wynton Marsalis, Kenny Kirkland, David Murray, Jazz Crusaders, Jason Rebello. Jean se bavi i edukacijom i profesor je na londonskoj i birmingemskoj akademiji.

Jean Toussaint quartet
 Jean Toussaint - tenor saksofon
 Ratko Zjača - gitara
 Martin Gjakonovski - kontrabas
 Klemens Marktl -bubnjevi

Svake večeri nakon koncerta možete se zabaviti i zaplesati uz world music glazbu.