Preskočite na glavni sadržaj

Kazalište Ulysses i '1914. – Puna je Pula / Pola gremita'

Popratni programi 14. sezone kazališta Ulysses pod nazivom 'Rat i mir: 100 godina koje traju' obrađuju temu 1914. te se pridružuju projektu '1914. - Puna je Pula / Pola gremita' kojim Pula i Istra obilježavaju stogodišnjicu Prvog svjetskog rata. Popratni programi koji prate ovu temu, a među kojima su i dvije kazališne predstave, održavat će se na Malom i Velikom Brijunu te prvi puta i u Puli.
vrijeme: 11.07.2014.
mjesto: Pula, Mali i Veliki Brijun

Od 11. do 13. srpnja moći će se pogledati predstava Biljane Srbljanović „Mali mi je ovaj grob“ u režiji Dine Mustafića, koja će u Hrvatskoj biti premijerno izvedena upravo na Brijunima, a govori o Sarajevskom atentatu i Gavrilu Principu s fokusom na značaj borbe za slobodu, revoluciju i mladost. Zadnji dan, 13. srpnja, nakon predstave uslijedit će okrugli stol «Gavrilo – terorist ili borac protiv imperijalizma?» na kojem će Biljana Srbljanović, Srećko Horvat, Dino Mustafić i voditelj Filip Balunović raspravljati o svijetu Mlade Bosne i propitkivati ustaljene klišeje i kontroverze o atentatu koji je doveo do Prvog svjetskog rata.

U suradnji sa Sa(n)jam knjige u Istri, 15. srpnja, u 11 sati u Puli u Zimskom vrtu Doma hrvatskih branitelja održat će se okrugli stol “Teatar pod okupacijom” na kojem će o funkciji kazališta u ratnim zbivanjima raspravljati Jasna Diklić, Admir Glamočak i Borka Pavičević, a vodit će ga Dino Mustafić. Osnovno pitanje na koje će se pokušati dati odgovor jest: Može li kazalište služiti kao izlaz iz rata ili je samo utočište? Više od dvije tisuće predstava u Sarajevu tijekom okupacije koje je vidjelo preko milijun gledalaca najbolje govori o značaju kazališta pod okupacijom. Prije okruglog stola održat će se i projekcija filma Godot-Sarajevo Pjera Žalice, u trajanju od trideset minuta.

Koreodrama „Sprovod u Theresienburgu“ igrat će od 23. do 27. srpnja u izvedbi solista Baleta splitskog Hrvatskog narodnog kazališta i respektabilnih glumaca Vande Winter, Dražena Čućeka i Ozrena Grabarića. Predstava je rađena prema groteskno-satiričnom Krležinom proznom tekstu iz ciklusa o Glembajevima u režiji Staše Zurovca.

Tema 1914. obrađivat će se i u kolovozu, kada će 9. kolovoza 2014. na Brijunima biti održano predavanje Srećka Horvata „Što je nama Gavrilo Princip danas?“, nakon čega će uslijediti multimedijalna večer poezije „Poezija koja govori stoljećima“ na kojoj će Rade Šerbedžija, Igor Štiks, Milan Rakovac, Lenka Udovički i studentice studija “Gluma, Mediji, Kultura”, reinterpretirati antiratnu poeziju koja je obilježila dugo 20. stoljeće, od Brechta do Becketta, preko Audena i Ahmatove, pa sve do poezije Mladobosanaca. Program će voditi i urediti glumica Jelena Graovac.

Na internetskoj stranici www.ulysses.hr možete pročitati sve o bogatoj 14. sezoni Kazališta Ulysses, a više o projektu „1914. – Puna je Pula / Pola gremita“ pročitajte na www.punajepula.hr.