Preskočite na glavni sadržaj

Izložba fotografija Tjaše Kalkan u KIC-u

U petak, 11. srpnja, u 20 sati, u Foto galeriji KIC, otvara se izložba fotografija Tjaše Kalkan nazvana 'Negdje nakon'. Izložba je otvorena do 7. rujna.
vrijeme: 11.07.2014. 20,00
mjesto: New York, USA
url: http://www.curatorspiece.net/
Izložba Tjaše Kalkan najava je nove sezone programa Clicked kojeg od rujna ove godine nastavljaju voditi kustosice Dubravka Gasparini i Lea Vene.  S obzirom da je važan dio programa fokusiran na poticanje mladih fotografa u njihovom umjetničkom radu,  autorice su odabrale upravo seriju Tjaše Kalkan kao prvu u nizu novog kustoskog programa Foto galerije KIC.

Serija fotografija Negdje nakon Tjaše Kalkan realizirana je ove godine u okviru projekta Fotograf u javnom prostoru portala Suvremena hrvatska fotografija.  Tjaša odgađa moment bilježenja kako bi sumirala vlastitu refleksiju na viđeni prizor. Nadograđujući fotografiju intimnim zapisom, s gledateljem dijeli trenutnu i spontanu voajersku reakciju. Osvještava svakodnevne situacije otvarajući prostor za fikcionalizaciju koja se ne oslanja isključivo na vizualni sadržaj,  već nas poziva na imaginiranje promatranih prizora kroz suodnos prostornog konteksta i zapisane
bilješke. 


Dokumentirani prizori svakodnevice očuđeni su suptilnim razmišljanjem autorice.

Tjašine fotografije naglašavaju kontrast zabilježenih javnih prostora i unutarnjih prostora misli i asocijacija. Javni prostor je naizgled sadržajno ispražnjen kako bi se upisalo subjektivno iskustvo promatračkog participiranja. Izostanak ljudi na fotografijama kao da dodatno ističe prazninu, a fotografirani okoliš zadobiva apstraktnu dimenziju  otvorenu prema gledateljevoj slobodnoj interpretaciji, uživljavanju i vizualizaciji.

Tjaša Kalkan rođena je 1987. u Travniku, BiH. Studentica je druge godine diplomskog (MA) studija fotografije na Akademiji dramske umjetnosti te paralelno apsolvent diplomskog studija Germanistike i Francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.   Proteklih godina fotografije je izlagala na raznim grupnim izložbama poput NOVA IMENA (Galerija ULUPUH), Ispit (Galerija SC),  Karakteristike stanja (Galerija Fonticus Grožnjan), Fotograf u javnom prostoru (Galerija Greta).  2011. i 2012. izlaže kao finalistica na festivalu Rovinj Photodays u Rovinju i Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, te osvaja posebnu nagradu za mlade autore.