Preskočite na glavni sadržaj

Alice Guareschi / Krajolici puni događaja

U četvrtak, 10. srpnja, u 20 sati, u riječkoj Galeriji SIZ, otvara se izložba talijanske umjetnice Alice Guareschi pod nazivom 'Krajolici puni događaja'. Izložba se može razgledati do 31. srpnja.
vrijeme: 10.07.2014. 20,00
mjesto: Rijeka; Galerija SIZ, Strossmayerovoj 7c
url: http://g-siz.com
Krajolici puni događaja prva je izložba Alice Guareschi u Hrvatskoj. Umjetnica je izložbu osmislila kao konstelaciju objekata i slika, nekih već izlaganih a nekih ostvarenih upravo za ovu prigodu, organiziranih u novu prostornu konstelaciju.

Govoreći o svom radu, Alice Guareschi ga često opisuje kao oblik pisanja, gdje riječi, slike, objekti, pauze, praznine i stvari ostavljene izvan fokusa, sve zajedno, proizvode značenje kroz ravnotežu koju postižu ili kroz svoju relativnu poziciju. U nedavnom intervjuu ona kaže: 'Volim pojedinačne riječi s njihovim skulpturalnim i sintetskim kvalitetama. Volim jezik zbog njegove strukture, zbog artikulacije elementa, njihove latentne višeznačnosti, potencijalnih a ipak trajnih mogućnosti nerazumijevanja. Volim strane jezike jer ih mogu razumjeti samo do određene razine. I volim ih zato što, kada govoriš na stranom jeziku, ti se promijeni glas. Objekti koje stvaram, za mene, su poput riječi u rječniku, dok su filmovi fragmenti priča koje imaju precizniji i presudniji odnos s vremenom'.

 
Guareschi uvijek namjerno izbjegava jasno ocrtan sadržaj, osim opisne ili analitičke pretpostavke vezne uz temu: fokus leži na idejama vremena i prostora kao koordinatama i uvjetima svakog pojedinog doživljaja; također njeno je istraživanje usmjereno prema idejama udaljenosti, perspektive, sjećanja, jezika, i različitih značenja koja neminovno proizvode, kroz svoje varijacije, u odnosu na subjekt u pitanju.
 
Krajolici evocirani u naslovu izložbe su prostori u kojima bi se stvari mogle dogoditi, dok su događaji precizne ali ipak usputne točke gdje se prostor i vrijeme suočavaju: značenje leži negdje na pragu onoga što je vidljivo, što je doživljeno i što je napisano.
 
Promatrač/ica je pozvan/a na otvorenost prema različitim interpretacijama, počevši od njenog/njegovog vlastitog iskustva, koje je ponekad i tiho, ali je svakako čvrsta politička pozicija, orijentirana prema kompleksnoj viziji sadašnjosti.

Alice Guareschi je rođena 1976 u Parmi [Italija] a trenutno živi i radi u Milanu. Diplomirala je filozofiju na Sveučilištu u Bologni. U svojim se radovima koristi brojnim medijima, poput videa, pisanja, skulpture i instalacije.
 
Ovogodišnji program galerije SIZ kuriraju Fokus Grupa i Nemanja Cvijanović.