predstavljanje

Andrejino ’Mjesto pod suncem’


vrijeme: 16.09.2004. - 23.09.2004.
mjesto: Zagreb, ŠRC Jarun

U sklopu Urbanog festivala /exUFexTension/, Andreja Kulunčić predstavit će od 16. do 23. ovoga mjeseca na zagrebačkom Jarunu svoj novi uradak naslovljen ’Mjesto pod suncem’.

Kratki opis rada:

Jarun, oaza odmora i rekreacije za veliki broj Zagrepčana, nije samo mjesto na kojem se provodi slobodno vrijeme, upražnjavaju slobodne aktivnosti, već i mjesto socijalne diversifikacije s obzirom na društveni i ekonomski status samih korisnika. Polazeći od teze da je ono što nazivamo slobodnim vremenom zapravo vrlo kontrolirano i strogo strukturirano, u projektu Mjesto pod suncem umjetnica provodi istraživanje / anketiranje među korisnicima jezera kako bi potvrdila svoje zapažanje o sve jasnijim podjelama u vremenu tranzicije, o gubitku javnog prostora i "vezivanju" slobodnog vremena uz institucije sportskih aktivnosti, kafiće, restorane....

Rezultati istraživanja prikazani su na "novim" mapama Jaruna koje pokazuju pravilnu distribuciju kao posljedicu socio-ekonomski uvjetovanog odabira prostora i vremena za dokolicu. Projekt se sastoji od tri socio-ekonomske mape aplicirane na postojeće jarunske karte te akcije dijeljenja letaka na ulazu u Jarun.

'"Živim u blizini jezera više od 5 godina i skoro svakodnevno promatram način na koji se jezero i njena okolica koriste. Ono što mi je najviše upalo u oči je promjena u društveno ’prihvatljivim’ kodeksima ponašanja (oblačenja, vrste rekreacije, izgleda) i grupiranje korisnika jezera po društvenom statusu. Kako sve, tako i slobodno vrijeme, podleže pravilima. Pokušavamo ga trošiti onako kako je ono društvenoj skupini kojoj pripadamo socijalno prihvatljivo."
Andreja Kulunčić

Projekt je ostvaren uz podršku ŠRC Jarun.

Sudjelovanje na skupnim izložbama (word dokument, 36,864 kb)