Preskočite na glavni sadržaj

Retrospektiva Miroslava Kraljevića od 14. srpnja u Splitu

Retrospektiva Miroslava Kraljevića od 14. srpnja u Splitu
Nakon velike retrospektive Miroslava Kraljevića u zagrebačkoj Modernoj galeriji i izložbe njegovih autoportreta u venecijanskoj palači Pesaro, izložba prvaka hrvatskog modernizma nastavlja turneju po Hrvatskoj pa će tako od 14. srpnja biti predstavljena u Galeriji umjetnina Split.
vrijeme: 14.07.2014.
mjesto: Split; Galerija umjetnina, Kralja Tomislava 15
url: http://www.galum.hr
Kraljevićeva retrospektiva postavljena je u povodu 100. obljetnice njegove smrti najprije u slikarevu zavičaju, Požegi, a nakon toga u zagrebačkoj Modernoj galeriji gdje ju je pogledalo 30 tisuća posjetitelja.

U travnju je u venecijanskoj palači Pesaro otvorena izložba njegovih dvadesetak autoportreta koji su se sada vratili u Hrvatsku te će uz još šezdeset njegovih najvažnijih ostvarenja biti predstavljeni i u Galeriji umjetnina Split. U jesen se izložba seli u Galeriju likovnih umjetnosti u Osijeku, a u prosincu stiže u Umjetničku galeriju Dubrovnik.

Ovu antologijsku retrospektivnu izložbu, koja predstavlja izbor vrhunskih ostvarenja prvoga istinski modernog hrvatskog slikara, Moderna galerija organizira sa srodnim muzejsko-galerijskim ustanovama u Hrvatskoj - Muzejom suvremene umjetnosti i Muzejom za umjetnost i obrt u Zagrebu, kao i galerijama i muzejima u Rijeci, Splitu, Osijeku, Varaždinu, Dubrovniku i, dakako, u Požegi te s nekoliko privatnih zbirki.

Slike, crteži i skulpture svjedoče o Kraljevićevoj ulozi inovatora svoga vremena, ističe se u najavi izložbe koja obuhvaća velik raspon njegovih djela: od požeških krajolika, skulptura s hedonističkim sižeima, ingenioznih pariških crteža s prizorima plesačica i budoarskih zabava, uljanih velegradskih veduta i portreta pariških suputnika do introspektivnih autoportreta, intimističkih i reprezentativnih portreta članova obitelji i ruralnih prizora s ladanjskog imanja pl. Kraljevića.
 
Miroslav Kraljević rodio se u Gospiću, 14. prosinca 1885. Podrijetlom je iz plemenitaške slavonske obitelji. Nakon prekinutog studija prava u Beču 1904., posvećuje se slikarstvu. Studirao je na muenchenskoj Akademiji zajedno s Josipom Račićem, Oskarom Hermanom i Vladimirom Becićem. Tu malenu skupinu, zbog sličnih stajališta prema akademizmu, orijentaciji prema impresionizmu i određenih sličnosti u radu, profesori i studenti nazvali su hrvatska škola, a u hrvatskoj stručnoj literaturi poznati su kao muenchenski krug.
 
Nakon studija u Muenchenu odlazi u Požegu, gdje je intenzivno slikao do rujna 1911., kada je otišao u Pariz gdje se upisao Academie de la Grande Chaumiere. Tijekom razmjerno kratka boravka u Parizu (1911.–12.) prihvatio je dostignuća glavnih smjerova suvremene likovne avangarde i dosegnuo punu stvaralačku zrelost.
 
Prvu je izložbu imao 1912., a njegov je opus prvi put cjelovito prikazan 1913. u Salonu Ulrich nedugo nakon smrti u 28. godini (16. travnja 1913. u Zagrebu). Zadnja njegova retrospektivna izložba bila je 1961. Stekao je mnogobrojne sljedbenike, pa je za jedne bio ishodište konstruktivizma i kubizma, a za druge polazište za ekspresionistička istraživanja.
 
Izložba postavljena u Splitu moći će se pogledati do 7. rujna.
(Hina)