Preskočite na glavni sadržaj

Životinje / Bane Milenković

U programu Klupsko kazališno-glazbene scene Amadeo, danas, 3. srpnja, u 21 sat, otvara se samostalna izložba 'Životinje' slikara  Bane Milenkovića. Izložba je otvorena do 10. rujna.
vrijeme: 03.07.2014. 21,00
mjesto: Salzburg, Austria
url: http://www.tanzhouse.at/tanzhouse.at/
I u novoj seriji crteža u boji velikoga formata, rađenih ugljenom i pastelom na papiru, Bane Milenković  vrlo zanimljivo bira životinje koje su mu inspiracija. Redom su u pitanju životinjske vrste koje su vođe u hijerarhijskom lancu životinjskoga svijeta, glavni predatori/Karnivori ili najsnažnije i najmudrije životinjske vrste  (Lav, slon, jelen, medo, nosorog, majmun, bik), životinje koje su simboli slobode i neukrotivosti (lav, mačka, ptice) ili neuhvatljivosti (riba, ptica).

I umjetnikov pas prikazan je u nadasve karakternom portretu, ponosnog držanja punog nekog unutrašnjeg mira. To su iznimne jedinke životinjskoga svijeta prema kojima umjetnik uspostavlja odnos pun poštovanja. Većinom su crtane skicozno, brzo,  s jakim obrisnim linijama koje se mjestimice ponavljaju u nekoliko slojeva različitih boja. Ili su neke životinje tek napola dovršene prema tradicionalnom poimanju crteža. Umjetnika  zanima  apostrofiranje njihovih glavnim obilježja koje u ljudskoj percepciji – ali životinjskom okruženju u prirodi – povezujemo  s njihovim urođenim značajkama karaktera I ponašanja.  Doduše, vragolasti bik sa žutim licem, bljedunjava albino zebra, elegantna rajska guska ili tusta smrknuta maca podsjetit će nas na izraz lica nekih ljudi, jednako  kao što  su mnoge životinje neodređeno  zagledane u daljinu, kao da proživljavaju neki trenutak egzistencijalne zamišljenosti.  iz teksta Ive Körbler. 

Bane Milenković  rođen je  1963, u Novom Sadu. Školu primijenjene umjetnosti  I dizajna završio je Zagrebu, gdje je  diplomirao slikarstvo u klasi prof. Ferdinanda Kulmera na Akademiji likovnih umjetnosti.  Izlagao je na više od sedamdeset izložbi u zemlji i inozemstvu. Uz slikarstvo, bavi se kiparstvom, keramikom  i scenografijom.